Oeniga ledarsidor efter hetsig debatt

Uppdaterad
Publicerad

Den, med svenska mått mätt, ivriga partiledardebatten i SVT:s Agenda har idag satt avtryck på flera av landets ledarsidor, och åsikterna går isär om huruvida tonläget var ”hetsigt” eller ”en frisk fläkt”.

Skattepolitik, regeringsfrågan och skolan var några av de ämnen som diskuterades friskt då de svenska partiledarna i går drabbade samman i höstens stora debatt i Agenda.

”Äntligen en partiledardebatt med hetta” skriver socialdemokratiska Sydöstrans ledarskribent som tycker att svensk politik behöver mer engagemang – och att det var vad Agendatittaren fick på söndagkvällen. Ledarskribent Hans Bülow skriver också att det är svårt att förstå varför regeringsfrågan är det som gör statsministern mest engagerad då han ”leder (enligt Löfvens ordval) en ”klen” minoritetsregering som står och faller med Sverigedemokraternas stöd.”

Partiledardebatt oktober 2013

Även på liberala Göteborgs-Posten uppskattade man att det höjda tonläget dröjde sig kvar efter att det ”brann till” när partiledarena skulle diskutera skatter. ” Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gick ifrån trött och mästrande till småilsken när S-ledaren Stefan Löfven påstod att den borgerliga regeringens skattesänkningar i huvudsak gynnar de välbeställda,” skriver ledarskribent Malin Lernfeldt, som noterar att  ”Socialdemokraterna vill behålla Fas 3 men under nytt namn”.

G-P:s ledare menar att det är först när politikerna ställs mot väggen som väljaren tydligt får se de ideologiska skillnaderna. Både hon och Expressens ledarredaktion menar dock att det så här i budgettider finns risk att väljarna, som inte gått igenom de olika partiernas budgetposter tappar bort sig i politikernas sifferexercis.

På obundet liberala Expressens ledarplats kan man också läsa att det var i skattepolitiken där Stefan Löfven hade det som tyngst: ”Det var ju inte helt enkelt att förklara för tv-tittarna varför Socialdemokraterna är stenhårda motståndare mot det femte jobbskatteavdrag man tänker behålla om Löfven skulle bli statsminister.” Ledarredaktionen skriver också att det gäller för statsministern att hitta rätt balans i den här typen av debatter: Han måste låta partiledarna i de små och krympande allianspartierna få chansen att komma till tals, samtidigt får Sveriges statsminister inte heller framstå som för passiv.”

”Avtändande och lätt ohederlig” är rubriken på obundet socialdemokratiska Aftonbladets ledare signerad politiska chefredaktören Karin Pettersson. Hon tycker att debatten först efter pausen då partiledarna hade lugnat ner sig och skriver att: ”argast av alla var Fredrik Reinfeldt, som gick till stenhård attack mot Stefan Löfven.”

Pettersson skriver att Alliansens skattesänkningar sker på bekostnad av utrymmet för satsningar på vård och skola nästa mandatperiod. ”I går lanserade Reinfeldt begreppet ”dynamisk samhällssyn” där sänkta skatter på ett mystiskt sätt i framtiden ska leda till högre tillväxt och därmed mer pengar till välfärden”. Ledarskribenten avslutar sin text med en uppmaning: ”Det är mindre än ett år kvar till valet, och debatten är redan på en riktigt låg nivå. Uppryckning behövs, om väljarna ska stå ut.”   

Oberoende liberala Sydsvenska Dagbladet  ägnar hela ledarplatsen åt regeringsfrågan och undrar vilka socialdemokraterna kommer att regera tillsammans med om de vinner valet. ” I flera avseenden har Löfven fört S närmare mitten och politiskt har det redan framgått vem han helst skulle styra med. Gemensamma utspel med Miljöpartiet – och frånvaron av sådana med Vänsterpartiet – talar sitt indirekta, men ändå tydliga, språk.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2013

Mer i ämnet