Vid den senaste höjningen av taxeringsvärdena förra året var förändringen minimal. Så blir det inte nästa gång taxeringsvärdena fastställs år 2018 enligt en ny prognos från Villaägarna. Då blir det en chockhöjning med i genomsnitt 25 procent. En av de kommuner som drabbas hårdast är Vännäs som ligger utanför Umeå. Där blir det en höjning med hela 45 procent.
– Det gör en förbannad, säger Leif Andersson som bor i Vännäs. Jag tycker att det är vi som bor på landsbygden som får finansiera fastighetslättnaderna för de som bor i Stockholm och många andra kommuner.
Genomsnittlig höjning på 1680 kronor
De höjda taxeringsvärdena slår direkt mot många av de som bor i Vännäs. Enligt Villaägarnas statistik drabbas 1439 hushåll och får i genomsnitt en höjning av fastighetsavgiften med 1680 kronor om året.
– Det är kännbart för oss som bor i lilla Vännäs, säger Leif Andersson och på frågan om han tycker att det är riktigt att avgiften höjs så mycket svarar han:
– Det tycker jag definitivt inte och det tycker nog ingen oavsett vad du än går och frågar i husen häromkring.
Finansministern: ”Vi har låg beskattning”
För intresseorganisationen Villaägarna är taxeringsvärdena en stor fråga. Intresseorganisationen drev under många år en lobbykampanj för att avskaffa fastighetsskatten vilket skedde den första januari år 2008. Den ersattes med den nuvarande fastighetsavgiften där alla som har ett hus betalar en avgift på 0,75 av taxeringsvärdet upp till ett tak som ligger på ett taxeringsvärde runt en miljon kronor. Och nu börjar konsekvenserna av fastighetsavgiften bli kännbara.
– Det är våra medlemmar mycket upprörda över, säger Villaägarnas samhällspolitiska chef Jakob Eliasson. Reformen år 2008 löste väldigt många problem för väldigt många människor men det här är inte klart. Vi behöver gå vidare i den här riktningen och frysa taxeringsvärdet och taket. Det skulle lösa problemet för de här människorna.
Men finansministern avfärdar Villaägarnas förslag:
– Villaägarna vill alltid att man ska ha så låg beskattning på bostäder som möjligt, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Här är det viktigt att påpeka att Sverige har internationellt sett en väldigt låg beskattning på bostäder. Ska vi kunna finansiera skolan, sjukvården och omsorgen är min bedömning att vi inte kan genomföra ytterligare sänkningar av beskattningen på bostäder, säger Magdalena Andersson.
Beräknas få in 16 miljarder på avgiften 2018
Vad Villaägarna gjort är att titta på årets försäljningar fram till den första augusti i år. För det är priset i år som ligger till grund för de nya taxeringsvärden som skatteverket kommer att lägga fram år 2018 och som då bestämmer fastighetsavgiften.
I takt med att taxeringsvärdena höjs är det nu många i lilla Vännäs som når taket och betalar lika mycket i fastighetsavgift som de som bor i de mest exklusiva villaområdena i Sverige. Och enligt Villaägarna är inkomsterna från fastighetsavgiften i dag redan högre än vad fastighetsskatten var när den slopades. Men då fick de som bodde i de mest exklusiva husen betala de högsta skatterna.
Med dagens system bidrar alla som har ett hus som är taxerat för en miljoner kronor eller mer med lika mycket. Och det gör att år 2018 beräknas kommunerna få in rekordhöga 16 miljarder kronor på fastighetsavgiften.
Allt fler kommer att betala i framtiden
Den trenden kommer att fortsätta i framtiden då allt fler kommer att passera taket för taxeringsvärdet. Det innebär att en allt större andel av svenska befolkningen kommer att betala exakt lika mycket i fastighetsavgift trots mycket stora skillnader i bostadsstandard.
Hittills har det dock funnits stora politiska låsningar som gjort att vare sig Socialdemokraterna eller Moderaterna velat genomföra några förändringar i systemet. Men det har gjorts försök.
– Diskussioner fanns uppe i de bostadspolitiska samtalen men det nåddes ingen överenskommelse där, säger finansminister Magdalena Andersson (S).