Kostnaderna för den personliga assistansen har ökat kraftigt de senaste tio åren. Regeringen har därför tillsatt en utredning och gett Försäkringskassan i uppdrag att redan i år bryta utvecklingen av antalet assistanstimmar.
I en rad debatter under förra veckan sade ansvarig minister Åsa Regnér (S) att det beror på att det är assistansföretag som gör vinst och lägger pengarna på annat.
”Det finns enligt ISF (Inspektionen för socialförsäkringen) många bolag som gör vinst på varje timme”, sade Regnér i en aktuell debatt om assistans i riksdagen 28/10.
”Medlen används till annat än assistansersättning och det är ganska mycket pengar”, sade hon i SVT:s Gomorron 25/10.
”Det går till reklam och sponsring och annat hos oseriösa aktörer”, sade Åsa Regnér i Aktuellt 28/10.
Gamla utredningar
Men när SVT Nyheter ber att få underlaget till ministerns uttalanden visar det sig att de mestadels bygger på gamla utredningar om skattebrott och bidragsbrott. Det är en rapport från Brottsförebyggande rådet som kom 2011, en från Skatteverket från 2012 om skatteplanering i företag inom välfärdssektorn samt assistansersättning, en utredning från 2012 om åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning samt en översyn av timschablonen från 2012.
Systemet har skärpts sedan dess. Den 1 juli 2013 infördes ändringar i lagen som syftade till just bättre möjligheter till kontroll och uppföljning, effektivare handläggning samt utökat myndighetssamarbete.
Dessutom har Försäkringskassan satt till insatser mot sådana här brott i en satsning som mellan 2011 och 2015 upptäckt, brutit upp och lagfört brott i samband med assistansersättning.
Förändrat landskapet
Kritiker menar att dessa åtgärder dramatiskt förändrat landskapet när det gäller kontroll och fusk.
– Det är statliga utredningar som har gått igenom det här, det är ingen som har hittat på det, säger Åsa Regnér till SVT Nyheter.
Men det har ju gjorts mycket arbete mot fusk sedan dess?
– Men den senaste av dessa utredningar är från 2015. Jag tycker att jag som ansvarig för de här frågorna i regeringen måste agera när jag har så samstämmiga uppgifter om att medel ibland går till fel saker.
Förfalskningar av intyg
Den rapport som Åsa Regnér hänvisar till som kom mer nyligen, var en rapport från Brottsförebyggande rådet om förfalskningar av intyg som kom förra året. Men enligt Försäkringskassans egen senaste analys av varför timmarna ökar, som kom i veckan går det inte att slå fast att ökningen av timmarna beror på de oseriösa företag som finns, eftersom det inte finns några bevis på att bedrägerierna ökar.
”Det är inte styrkt att bedrägerierna ökat över tid och därigenom påverkar det ökande genomsnittet av antalet timmar”, skriver Försäkringskassan.
– Det finns ingen tidsserie så det går ju inte säga att fusket har ökat, det går inte att räkna på det, säger Marit Gisselmann på Försäkringskassan, en av författarna till analysen.
Behöver mer hjälp
Det som går att slå fast om man läser de utredningar som ministern hänvisar till är att de som har, eller går över till att få sin assistans genom privata företag faktiskt får fler timmar beviljade av Försäkringskassan. Det beror på att de behöver mer hjälp som de inte fått innan, och att företagens jurister kan hjälpa de som inte har någon möjlighet att själva sätta sig in i alla paragrafer som styr detta, säger Håkan Tenelius på Vårdföretagarna.
– Det är inte bra att juristerna behövs, men eftersom var tredje fall som överklagas får rätt i domstol, så visar ju det att Försäkringskassan inte följer lagen och ger funktionshindrade den hjälp de har rätt till, säger han.
– Ja, så kan det kan det vara. Det är nästan omöjligt att säga. Det görs nämligen inga uppföljningar på hur timmarna används, säger Marit Gisselmann på Försäkringskassan.
Barnen beviljas fler timmar
Försäkringskassans senaste rapport visar på helt andra förklaringar än de som ministern lyfter fram. Många av de som fick assistans som barn, för tio år sedan, har nu blivit äldre och får inte längre lika stor hjälp från sina föräldrar. Detta leder till att timmarna de behöver assistans ökar, skriver myndigheten i sin senaste analys av varför assistanstimmarna ökar.
”När barnet blir äldre minskar den tid som räknas som föräldraansvar vilket leder till att barnen beviljas fler timmar”, skriver Försäkringskassan.
– Det kan handla om att de till exempel slutar skolan, och därför kan behöva mer tid med en assistent.
Hur mycket mer tid det handlar om för barnen som blivit äldre vet man inte, eftersom ingen har fått i uppdrag att räkna på det hitintills, säger hon, men det är en av de saker de nu ska göra.
Fler har rätt till tillsyn
Rapporten lyfter också en annan orsak till ökningen, att fler har fått rätt till tillsyn och beviljas allt fler timmar för detta. Dels handlar det om tillsyn som grundläggande behov, vilket ofta beviljas för att någon som ser efter så att de inte skadar sig själva eller andra..
– Den andra sortens tillsyn för ”andra personliga behov” där kom en dom för några år sedan som sa att det var ok. Man kan inte larma själv, till exempel, det kan handla om sådana oförutsedda behov, när man behöver att någon som finns till hands, säger Marit Gisselmann.
Och ansvarig minister Åsa Regnér håller med om den slutsatsen:
– Det finns många naturliga förklaringar till att timmarna har ökat, allt är naturligtvis inte felanvändning av medel, det är det inte heller någon som har påstått.
Men varför pratar du inte om dem?
– Det har jag visst gjort. Det har jag gjort i debatten och i olika intervjuer. Jag har aldrig sagt att inte finns naturliga förklaringar till att timmarna har ökat.