En bodymist och en smekande hand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Lundström, doftforskare och professor på Karolinska institutet om vad som är sant och inte om hur dofter och feromoner påverkar din attraktionskraft. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / Storyblocks

Ökat intresse för feromonparfymen: ”Lukt har en emotionell förmåga”

Publicerad

De senaste två åren har sökningen på feromonparfym, en parfym som menas ha tillagda feromoner som ska göra en mer attraktiv för möjliga partners, ökat.

Men funkar egentligen feromonparfym? Och hur kan doft spela roll för att hitta en partner?

Lukt kan spela roll när man letar efter en partner. Det menar Johan Lundström, professor i psykologi med inriktningen luktperception vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet.

Samtidigt är lukt kopplad mycket till våra sinnen och känslor, och vi kopplar lukter till situationer och människor.

Men vad är en feromon?

– Feromon är en enskild molekyl som kan styra vårt beteende utan att vi kan påverka det, säger han.

Att spreja sig själv med feromon som finns i dessa parfymer, oftast grisferomon, funkar alltså inte, menar Johan Lundström.

– Däremot har vi kemiska signaler, som kan hjälpa oss att göra rätt beslut.

Så feromoner fungerar alltså inte på flaska, men Johan Lundström menar att feromonparfym ändå kan hjälpa dig att framstå som mer attraktiv.

I klippet kan du höra hur, och andra myter om doft och relationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.