Amorteringskravet bör även fortsättningsvis tas med i lånekalkylen. Några andra bud har i alla fall inte kommit från regeringen och ansvarig minister Niklas Wykman (M). Foto: Tomas Oneborg/TT, Tim Aro/TT

Oklart om amorteringspaus blir av – inget svar från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt oklart om det blir en allmän paus av amorteringskraven för bolån. Regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att undersöka effekterna av de undantag bankerna redan har rätt att ge – och ger inget svar på vad det innebär för en eventuell amorteringspaus.

Samtliga regeringspartier, liksom samarbetspartiet SD, sade efter valet att de vill pausa amorteringskravet. Det framgick av en enkät som SVT gjorde i slutet av september.

Men någon amorteringspaus nämndes inte i Tidöavtalet som ligger till grund för dagens regeringssamarbete.

Uppdrag klart till sommaren

På torsdagen meddelade regeringen att Finansinspektionen ska se över effekterna av de undantag från amortering som redan i dag kan ges av bankerna. Kartläggningen ska ske under vintern och redovisas senast den 30 juni 2023.

Det är oklart om det innebär att frågan om amorteringspaus kommer att ligga i malpåse tills dess.

När SVT Nyheter frågar den ansvarige ministern, finansmarknadsminister Niklas Wykmans (M) presskontakt blir svaret:

– Det här är dagens besked.

Kritik från myndigheter

Såväl Finansinspektionen som Riksbanken har dock sågat planerna på att slopa amorteringskravet, eller pausa det tillfälligt.

– Vi har ett behov av att få ner inflationen i Sverige och då höjer vi räntan. Om man då börjar kompensera för det genom att ändra på amorteringarna samtidigt, så motverkar det penningpolitiken och då har man nästan bett om ännu högre räntehöjningar, sade Riksbankens chef Stefan Ingves till SVT i oktober.

Backade om elstöd till företag

Tidigare på torsdagen backade regeringen från det utlovade elprisstöd till svenska företag som skulle betalas ut i vinter. Det är oklart när företagsstödet kan komma att betalas ut och hur det kommer att vara utformat.

– Vi har som får absoluta prioritet att få elstöden på plats, sade energiminister Ebba Busch om svängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.