• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Majoritet bland partierna vill ändra amorteringskraven

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en stor enighet bland riksdagspartierna för att på olika sätt ta bort eller pausa nuvarande amorteringskrav, visar SVT:s genomgång.

– Så snart som möjligt hoppas jag att vi har en modell att presentera, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson som är en central person i de regeringsförhandlingar som just nu pågår.

Det enda parti som inte vill ge ett besked i nuläget är Socialdemokraterna, som vill invänta den analys som Finansinspektionen fått uppdrag om att göra i denna fråga och som ska redovisas den 14 oktober.

Centerpartiets dito Martin Ådahl betonar att frågan om amorteringskraven ägs av Finansinspektionen och att det är de som ansvarar för om de ska ”trycka på knappen” eller inte.

– Men nu säger faktiskt alla partier, tror jag, att det vore bra om de gjorde det.

Ett parti som länge hållit sig skeptiska är Miljöpartiet, som så sent som den 6 september sa nej till ett förändrat amorteringskrav när Nordnet ställde frågan. De uppger nu att de är nu öppna för att åtminstone lätta på reglerna tillfälligt.

– Vi har aldrig stängt dörren för några specifika åtgärder för att möta en ekonomiskt utmanande situation. Samtidigt står vi bakom att amorteringskraven ska gälla som vanligt när läget normaliseras, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Janine Alm Ericson.

Riksbanken varnar

Riksbankchefen Stefan Ingves har samtidigt varnat om att slopade eller pausade amorteringskrav skulle motverka syftet med en höjd styrränta och därmed innebära en ännu högre ränta.

– Det är viktigt att vi agerar på ett sätt så att vi inte nu bränner på inflationen så att räntorna blir ännu högre. Så det är en målkonflikt som vi behöver analysera väldigt noga, för om vi gör fel här så riskerar det att bli väldigt kostsamt för svenskarna i längden, säger Mats Persson (L) vars parti vill slopa det förhöjda amorteringskravet.

Vänsterpartiet har en helt annan bild:

”Inflationen drivs främst av olika utbudsstörningar. Det är osannolikt att ett slopat amorteringskrav i någon större utsträckning skulle påverka inflationen”, uppger de i ett mejl till SVT.

Så säger partierna om amorteringskraven

Vänsterpartiet: Vill slopa det skärpta amorteringskravet och se över bolånetaket som i dag innebär att man måste ha 15 procent i kontantinsats för att få bolån.

Socialdemokraterna: Vill invänta Finansinspektionens analys.

Miljöpartiet: Öppna för att lätta på reglerna tillfälligt.

Centerpartiet: Har inte svarat på SVT:s enkät men uppgav tidigare i september att de vill att det förstärkta amorteringskravet tas bort.

Liberalerna: Vill slopa det förhöjda amorteringskravet och införa en stimulans för att spara ihop till den första insatsen.

Moderaterna: Vill pausa både det ursprungliga och skärpta amorteringskravet.

Kristdemokraterna: Vår inställning är att det här förstärkta amorteringskravet är något man borde se över och också lätta på.

Sverigedemokraterna: Det första kravet bör pausas och det andra (skärpta) kravet bör avskaffas.

Nuvarande amorteringskrav för bolån

Det ursprungliga amorteringskravet för bolån, som infördes 2016, innebär att man ska amortera två procent om belåningsgraden är över 70 procent och en procent om den är över 50 procent. Det skärpta kravet, som infördes 2018, innebär att man också ska amortera en procent om lånet är 4,5 gånger högre än hushållets årliga bruttoinkomst. Har man mindre än 30 procent i insats och inte tillräckligt hög lön kan man alltså behöva amortera tre procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.