MP-löfte om att stoppa kolgruvor osäkert

Uppdaterad
Publicerad

Det första beslut som Miljöpartiet ville ta i regeringsställning var att helt stoppa Vattenfalls planer på kolgruvor i Tyskland. Men i den överenskommelse som partiet nått tillsammans med Socialdemokraterna står det klart att det löftet är högst osäkert.

Statliga Vattenfall har planer på att öppna fem nya brunkolsgruvor i Tyskland. Frågan debatterades hett i valrörelsen där de rödgröna var mycket kritiska till planerna.

Stora utsläpp

Totalt handlar det om gruvor som ger utsläpp på över en miljard ton koldioxid. Sveriges totala utsläpp är som jämförelse på cirka 60 miljoner ton per år.

Läget efter valet 2014

Ett par gruvprojekt har kommit långt, och man har räknat med stora investeringsbeslut redan i början av 2015. I valrörelsen lovade Miljöpartiet att ett av de första besluten en rödgrön regering skulle fatta var att stoppa Vattenfalls nya brunkolsgruvor.

Finns brasklapp

Den överenskommelse som nu finns är mindre exakt i formuleringarna. Man skriver att den tillträdande regeringen ”ska styra Vattenfall så att företaget avbryter den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt tillåtit”.

Men det finns också en brasklapp där man säger att man vill avvakta mer exakt information som man får tillgång till i egenskap av regering gällande ”gjorda och pågående investeringar”.

Det betyder att de rödgröna vill får mer kunskaper från Vattenfall och regeringskansliet om vad som gjorts och sagts kring projekt där man redan gjort investeringar, innan man lovar att det blir helt stopp för allting.

”Skärpa styrningen”

Åsa Romson, som enligt alla förhandstips presenteras som miljöminister i morgon, håller med om att det därmed inte är ett absolut löfte om att stoppa alla nya brunkolsgruvor.

– Det vi säger är att man ska stärka styrningen av Vattenfall. Det har under Alliansens tid varit en stor expansion av kolkraft i framför allt Tyskland och det vill vi bryta. Vi vill i stället inrikta Vattenfalls verksamhet mot förnybar energi i mycket större andel och då måste man också skärpa styrningen av Vattenfall, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till SVT Nyheter.

Men vad hände med ert besked om att det första regeringsbeslut som Miljöpartiet skulle vara med på att fatta skulle vara att stänga de här gruvorna för gott?

Det handlar ju om att skärpa styrningen av Vattenfall så att man bryter mot den trenden där Vattenfall har expanderat stort vad gäller kolkraft i Tyskland, säger Åsa Romson.

Öppen för försäljning

I valrörelsen hävdade alliansen att det vore kapitalförstörelse på tiotals miljarder att inte låta Vattenfall öppna nya gruvor. Alliansen ville hellre sälja av stora delar av Vattenfalls verksamhet på kontinenten för att också kunna uppfylla bolagets mål om ökad andel förnyelsebar energi.

Kommer då några allianspartier att stödja styrningen av Vattenfall i riskdagen? Där svarar Åsa Romson att i denna fråga behöver man faktiskt inte stöd i riksdagen.

– Styrningen av statliga bolag är inte en riksdagsfråga, det är en regeringsfråga.

Däremot säger hon att den tillträdande regeringen kommer att vara öppen för möjligheten om försäljning av vissa delar av Vattenfalls verksamheter utanför Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet