Oklart syfte med ny svensk kulturkanon

Publicerad

Regeringen vill ta fram en kulturkanon, men den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) kan inte ge svar på vilka verk som skulle kunna ingå eller vad den ska kunna användas till.

– Kulturen har en viktig funktion för att ena landet, säger hon.

Den svenska kulturskatten är fantastisk och om fler tog del av denna skulle vi kunna skapa gemensamma referensramar. Det menar kulturminister Parisa Liljestrand när hon intervjuas i SVT:s Morgonstudion.

Frågan om att skapa en kulturkanon har väckt stor uppmärksamhet sedan hon tillträdde för en vecka sedan och tanken är att experter ska ta fram vilka verk som ska hamna på listan.

Vill inte ge exempel på verk

Parisa Liljestrand får frågor om författare som Selma Lagerlöf och Stieg Larsson eller filmskapare som Ruben Östlund till exempel skulle kunna platsa.  

– Det är fantastiska, men om de ska ingå i en kulturkanon ska inte jag svara på, säger hon i programmet.

Hon kan inte ge ett tydligt svar på när och på vilket sätt som en kulturkanon ska kunna användas när den är framtagen.

– Sverige kantas av stora problem där tror jag att det är otroligt viktigt att vi i regeringen jobbar med att ena. Där tror jag att en kulturkanon kan bidra med att ge oss gemensamma referensramar och kan hjälpa oss att förstå oss själva och vår kontext i förhållande till andra, säger hon.

Kan öka barns läslust

När Parisa Liljestrand får frågor om vad som ska hända med listan när den väl är framtagen tar hon bland annat upp barn och ungas bristande läsande.

– Skulle vi kunna få barn och unga att ta del av den litteraturskatt som finns har vi kommit en bra bit på vägen, säger hon.

Det är ännu inte klart när en kulturkanon ska vara färdig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.