Foto: TT

Vad är påvens mössa värd?

Uppdaterad
Publicerad

Påvens kalott – som ska säljas på auktion – kan vara värd hundratusentals kronor. Och han är inte den enda som vill skänka huvudbonader till välgörenhet.

Den 5 december är det dags för påve Franciskus kalott att gå under klubban. Men det blir inget utgångspris på kalotten, berättar Paulina Sokolow på auktionshuset Bukowskis, eftersom föremålet är så speciellt.

– Jag tror inte att man har varit med om något liknande någonstans. Så det är svårt att ha något underlag, säger hon.

Första budet är alltså fritt. Men en fingervisning kan vara en påvekalottsauktion på Ebay i september, som stannade på 89 000 euro, motsvarande 820 000 kronor. En italiensk tv-programledare utförde en kupp under en av påvens regelbundna audienser och sträckte fram en kalott till påve Franciskus, som efter en noggrann jämförelse gick med på ett byte. Kalotten såldes sedan till förmån för barn i Kongo-Kinshasa.

I den svenska auktionen – där pengarna ska gå till romska organisationer – har dock påven själv varit högst delaktig, vilket kan driva upp priset.

Även katolske biskopen Anders Arborelius kalott kommer att auktioneras ut sedan han erbjudit sig det.

”Visserligen kan en vanlig biskopskalott inte ha samma värde som en påvlig solideo, men lite kan den kanske också bli till hjälp för våra tiggare och tiggerskor”, skriver han på Bukowskis hemsida.

Fakta: Vän med påven

Bakgrunden till auktionen är att svenske Carlos Luna, med rötter i Argentina, sedan 40 år är vän till påven Franciskus och berättade för honom om svenska romers svåra situation. Påvens svar blev att skicka sin solideo papal, vardagskalott, till Luna via diplomatpost och med äkthetsintyg till Sverige.

I december säljs kalotten via Bukowskis och pengarna ska gå till romska organisationer.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.