Raset på oljemarknaden sänker svenska bensinpriser – och påverkar Norges ekonomi, enligt analytikern Thina Saltvedt. Foto: Andreas Hillergren/TT, SVT

Oljekrisen riskerar slå hårt mot Norge

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas oljepriskollaps sänker de svenska bensinkedjornas priser ordentligt. Samtidigt riskerar oljekrisen att slå hårt mot den oljeberoende norska ekonomin. Runt 40 procent av landets exportintäkter kommer från produktionen.

– Det här påverkar framför allt intäkterna till den norska ekonomin, säger Thina Saltvedt, norsk oljeanalytiker på Nordea i SVT:s Morgonstudion.

Det svenska bensinpriset rasar till det lägsta på elva år, skriver Expressen. Efter onsdagens sänkning med 35 öre kostar en liter 12:28 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer. Dieseln sänks samtidigt 30 öre till 13:38 kronor.

Efterfrågan på råolja har kraftigt minskat i coronakrisens spår. I måndags nådde oljepriset nya rekordlåga nivåer, efter rapporter om att de amerikanska lagren snart är fulla. Priset på den amerikanska WTI-oljan sjönk då till negativt – oljebolagen var tvungna att betala 37 dollar för att bli av med ett oljefat. Även den europeiska Brent-oljan sjönk rejält i början av veckan.

Coronapandemin

”Kommer ha stor påverkan på norsk ekonomi”

Norge är ett av de länder som riskerar drabbas hårt ekonomiskt av det ansträngda oljeläget. Många norrmän är sysselsatta inom oljeindustrin och runt 40 procent av landets exportintäkter kommer från produktionen av olja, enligt Thina Saltvedt, norsk oljeanalytiker på Nordea i SVT:s Morgonstudion.

– Det här påverkar framför allt intäkterna till den norska ekonomin, säger hon.

Den norska oljefonden, som är en statlig pensionsfond, förvaltar landets oljeintäkter. I takt med att priset på olja minskar riskerar avkastningen på fonden bli mindre, enligt Thina Saltvedt.

– Oljefonden ska också gå till Norges pensionsförpliktelser framöver, så det kommer ha en stor påverkan på norsk ekonomi, säger Thina Saltvedt.

Vill bli mindre beroende av olja

Den rådande oljekollapsen är den tredje som drabbar landet inom loppet av tolv år. Enligt Thina Saltvedt ser norska myndigheter nu över hur landet kan bli mindre beroende av olja.

– Man tittar på om vi kan använda oss av den kunskap och teknologi som finns inom oljeindustrin för att exempelvis producera förnybar energi.

Svårt läge för USA

Även världens tre största oljeproducenter USA, Ryssland och Saudiarabien påverkas av det extrema prisläget. President Donald Trump annonserade i tisdags att USA stödköper 75 miljoner fat olja, men trots det är landet den oljegigant som riskerar störst konsekvenser av coronakrisen, enligt Samuel Ciszuk, analytiker på ELS Analysis.

Ett krismöte väntas nu inom OPEC-länderna, men Samuel Ciszuk ser inget nära slut på oljeproblematiken.

– Det är jättesvårt att säga, men inte under det här året i alla fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet