Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Enligt utredningen är det barn han har anlitat för att döda”, säger Sofia Yohannes. Hör reportern lista de olika punkterna i det stora rättsliga fallet. Foto: Nicky Jangali, SVT/Polisen

Omfattande gängrättegången mot ”uppdragsgivaren” fortsätter

Publicerad

I dag fortsätter den uppmärksammade gängrättegången kopplad till våldsvågen som drabbat främst Stockholmsregionen sedan julhelgen. Det handlar bland annat om försök till mord och grovt vapenbrott. 

Det här är en av de största rättegångarna hittills kopplade till gängkonflikten mellan den så kallade Kurdiske Räven och rivaliserande Dalen-nätverket. En konflikt som ska bottna i konkurrens om narkotikamarknader som har utvecklats till en hämndspiral. Konflikten har lett till flertalet sprängdåd och skjutningar. 

De misstänkta

Sex straffmyndiga personer står åtalade för olika uppdragsdelar – skyttar, chaufförer och anskaffare av vapen och ammunition har alla pekats ut i polisutredningen. Främst med hjälp av material ur krypterade chattar.

Av de åtalade personerna är de äldsta 20 år gamla, övriga är i tonåren. Därutöver misstänks tre personer under 15 år vara involverade i brotten men står inte åtalade eftersom de inte är straffmyndiga.

“Uppdragsgivaren”

Samtliga dåd kopplas samman av en misstänkt gärningsperson som pekas ut som anstiftare. Han ska ha förmått personer att hämta, inneha och använda skarpladdade automatvapen i syfte att döda.

Enligt polisens kartläggning ska den misstänkte gärningspersonen ha en ledarroll i ett kriminellt nätverk som är allierade med den Kurdiske Räven. Nätverket ska vara känt av polis för att rekrytera och använda sig av unga personer att genomföra våldsbrott. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.