Foto: Bengt Löfgren, SVT

Omhändertagna Alicia, 15, försökte ta sitt liv: ”Jag var i princip isolerad”

Uppdaterad
Publicerad

Alicia var svårt sjuk i anorexia och tvångsvårdades på ett HVB-hem. Men socialtjänsten gjorde fel insatser, och borde ha lyssnat mer på vad hon ville, skrev Ivo som kritiserade kommunen.

– Vi borde ha gjort mer, säger Lena Lager, socialchef i Härryda kommun.

När samhället omhändertar barn tar man på sig ett extra stort ansvar och ska lyssna också på barnets perspektiv.

Alicia har Aspergers och när hon var 15 år bodde hon i ett och ett halvt år på ett HVB-hem, ett hem för vård- eller boende. Hon hade svår anorexia och behövde hjälp, men kände inte att socialtjänsten lyssnade på henne och på vad hon ville.

– Jag mådde bara sämre och jag orkade inte mer, jag ville bara hem. Det enda jag ville var att komma hem, säger Alicia.

Isolerades från omvärlden – försökte ta sitt liv

För att ge henne lugn och ro begränsades socialtjänsten hennes umgänge, och HVB-hemmet gick så långt att de tog ifrån henne internet och mobil.

– Det kom väldigt plötsligt faktiskt. Ena dagen så fick jag inte ha min telefon, andra dagen så fick jag inte ha min Ipad och sen så var det inget internet.

Hon försökte vid upprepade tillfällen ta sitt liv.

– Man var i princip isolerad, säger Alicia.

Det var fel att Alicias kontakter med omvärlden begränsades så mycket, slår Inspektionen för vård och omsorg fast.

Inskränkningarna bröt mot lagen

I ett beslut mot HVB-hemmet skriver Ivo att det är för långtgående inskränkningar att ta bort internet och mobil och att det inte var lagligt.

I och med att Alicia inte hade tillgång till någon form av elektronisk utrustning och inte heller till internet så “begränsas hon i relation till andra familjemedlemmar och kamrater samt till omvärlden i övrigt.” Även om Alicia vårdades med stöd av LVU, Lagen om vård av unga är det socialtjänstlagens regler som gäller och att“barn ska behandlas med aktning om sin person och egenart.”

HVB-hemmet svarar Ivo att de ändrar sina rutiner så att de i framtiden ska be kommunerna att vara mer precisa i sina beslut om begränsningar och att de inte längre ska ta emot barn som de tycker behöver mer begränsningar.

Kritik mot socialtjänsten: Borde ha lyssnat på Alicia

Härryda kommuns socialtjänst fick också kritik i Alicias fall. Där skriver IVO att de inte har gjort de insatser som Alicia behövde eller omprövat hennes vård så ofta som lagen kräver. Ivo såg också allvarligt på att socialtjänsten inte brytt sig tillräckligt om vad Alicia sagt.

– Vi har lyssnat, men vi har inte lyssnat tillräckligt. Med den information vi hade om hur situationen var och de bedömningar vi gjorde, så ser vi att vi har försökt och vi har gjort vad vi har kunnat. Men vi kunde ha gjort mer, säger Lena Lager, socialchef Härryda kommun.

Lena Lager, socialchef i Härryda kommun, menar att socialtjänsten kunde ha gjort mer. Foto: Marja Grill

Hon menar att problemen bland annat berott på stor personalomsättning.

– Då har vi gjort åtgärder för att säkra det, att man skapar en bra arbetsmiljö så att socialsekreteraren väljer att stanna kvar i vår kommun.

För här hade vi då fem olika socialsekreterare?

– Precis. Och det drabbade barnen, för om man byter socialsekreterare så är ju inte förutsättningarna de bästa för att man ska få ett bra samtal, säger Lena Lager.

Alicia har nu flyttat hem och mår bra. Idag är hon 19 år, men hennes förtroende för myndigheterna är skadat.

– Jag menar, det är jättepositivt att de ger kritik mot saker som har gått fel, men det som har hänt har ju redan hänt. Så det är lite sent nu.

Far du illa? Hit kan du vända dig

Ungdomsmottagningens hemsida kan du hitta en mängd olika tips om du till exempel blivit utsatt för trakasserier, hedersrelaterat våld eller våld från familjen. Här får du hjälp vem man kan prata med och hur man anmäler ett brott.

BRIS har flera olika kontaktvägar, här kan du både chatta, mejla och skriva anonymt i deras forum och få hjälp av både vuxna och andra unga. De har även ett telefonnummer, 116 111, som går bra att ringa gratis till mellan klockan 14.00 och 21.00 alla dagar.

På Youmo finns information på flera språk. Här kan du som ung få hjälp och hitta kontaktvägar till flera forum om du behöver stöd!

Ibland vill man söka hjälp utan att någon ska veta om det. Här finns en guide över hur du döljer ditt besök i webbläsaren på datorn eller mobilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.