Om det handlat om otillåten brottsprovokation eller inte har varit en av målets nyckelfrågor. Efter polisens infiltratörsoperation Costa dömdes i mars två män av Attunda tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En 40-åring dömdes till fängelse i sju år och tio månader och en 58-åring till fängelse i sex år och tio månader.
58-åringen har nu överklagat och kräver att frikännas eller få ett lägre straff. 58-åringen nekar till brott och menar att bevisningen inte är tillräcklig för att han ska kunna fällas.
”Under alla omständigheter är den utdömda påföljden för sträng”, skriver hans advokat Thomas Martinson i överklagan.
Även 40-åringen har som SVT tidigare rapporterat överklagat. Hans advokat Ivan Fialdini menar att 40-åringen inte skulle ha begått brotten utan påverkan från infiltratören.
”Det är inte särskilt vanligt”
Åklagare Sara Nilsson har också valt att överklaga tingsrätten. Hon vill att hovrätten skärper straffen eftersom hon menar att den här typen av narkotikabrott bör placeras mycket högt upp i straffskalan. Hon vill se över tio års fängelse för 40-åringen och runt åtta års fängelse för 58-åringen.
– Jag tycker att straffvärdet är högre än vad tingsrätten kommit fram till. Det är inte särskilt vanligt att personer som misstänks för att ingå i ledet som organiserat smugglingen ställs inför rätta i Sverige och därför är det bra att få en bedömning av hovrätten, säger hon i en skriftlig kommentar till SVT.
Detta har hänt
Februari 2017: Infiltrationsoperationen inleds av polisens sektion för särskilda insatser (SSI), uppdraget går ut på att inhämta information kring ett nätverk med svenskar som ska smuggla stora mängder narkotika till Sverige.
Våren 2017: En svensk polis och infiltratör träffar 58-åringen första gången. 58-åringen misstänks ha en koordinerande roll inom nätverket och blir SSI:s initiala målperson.
Maj 2017: Förundersökning inleds av internationella åklagarkammaren.
Sommaren 2017–vintern 2019: Infiltratören och 58-åringen håller fortsatt kontakt, mestadels via telefon och en krypterad app. De möts också ett antal gånger. 58-åringen frågar infiltratören om han vill hjälpa till att transportera narkotika. Polisens målsättning blir att tacka ja till ett sådant erbjudande genom en så kallad kontrollerad leverans. Syftet är att hämta in bevis, kunna beslagta narkotikan samt att kunna följa mottagarna av lasten och eventuellt kunna lagföra organisationens medlemmar i Sverige.
Infiltratören får med hjälp av 58-åringen kontakt med en 40-årig man. Infiltratören erbjuds återigen att transportera narkotika, och planerna konkretiseras.
11 februari 2020: En chaufför (egentligen en infiltratör från den tyska tullen) kör lastbilen till ett lager i Marbella där narkotikan lastas. Färden mot Sverige inleds.
15 februari 2020: En annan svensk polisinfiltratör får betalningen för transporten, 550 000 kronor i kontanter stoppade i en påse, i en kiosk i Uppsala. Lastbilen anländer strax därefter till sin slutdestination i Kungsängen norr om Stockholm. Polisen slår till mot de misstänkta.
(TT)