Riksantikvarieämbetet har på regeringens uppdrag utrett hur dagens generella förbud mot att använda metalldetektorer ska kunna tas bort utan att kulturarvet hotas.
Lösningen man förordar innebär att amatörarkeologer och andra som vill leta efter metallföremål först ska utbildas och sedan få en så kallad metallsökarlicens.
-Vi vill öppna upp för de som är intresserade och seriösa att kunna gå ut och leta, säger utredaren Michael Lehorst.
Enligt förslaget ska det även i fortsättningen vara förbjudet att leta efter metall på fasta fornlämningar samt på Öland och Gotland.
Bakgrunden till att frågan kommit upp är att EU-kommissionen tyckt att nuvarande svenska bestämmelser är ett handelshinder.
Riksantikvarieämbetet anser att det nya förslaget bidrar till att uppnå målen med både kulturminneslagen och kulturpolitiken, samtidigt som det är förenligt med EU-rätten.
Men risken för plundring av fornlämningar ökar också.
Därför kräver Riksantikvarieämbetet ökade resurser till myndigheterna för kontroll så att illegal användning av metalldetektorer stoppas.
TT
Regler för metalldetektorer
EU-kommissionen bedömer att gällande bestämmelser om användning av metallsökare i kulturminneslagen är ett oproportionerligt hinder för den fria rörligheten av varor inom EU.
Då bestämmelserna inte är förenliga med EU-rätten har kommissionen begärt att Sverige ska vidta åtgärder för att hitta andra.
Regeringen gav i januari Riksantikvarieämbetet uppdraget att utreda frågan och lämna förslag till lösningar.
Riksantikvarieämbetet (TT)