Redan i sommar kan kraftbolagen söka statligt stöd för att sätta igång med att bygga ny kärnkraft i Sverige.
Stödet ska ges till fyra nya reaktorer, en kostnad som beräknas uppgå till totalt 400 miljarder kronor, där staten ska stå för 300 miljarder i form av lån. Det meddelade regeringen och Sverigedemokraterna under torsdagen.
Socialdemokraterna är inte emot byggandet av ny kärnkraft i Sverige, men ställer sig kritiska till avsaknaden av närmare detaljer i regeringens ramverk.
– Hur mycket ska det kosta, vem ska betala, och när kan det finnas på plats. Det är frågor som jag tror de flesta hade räknat med att regeringen skulle svara på i dag, säger Fredrik Olovsson (S) näringspolitisk talesperson.
MP: ”Politiskt prestigeprojekt”
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger att han är positiv till Socialdemokraternas inställning.
– Förslaget är efterlängtat från hushållen och för industrin, säger Wykman i Aktuellt.
Miljöpartiets ena språkrör Daniel Helldén tror tvärtom att förslaget är slutet för svensk energiförsörjning.
– Det här kommer bli extremt dyrt för hushållen, säger han och fortsätter:
– Att lägga dessa hundratals miljarder på kärnkraften är ett sätt att förstöra hela den gröna klimatomställningen i Sverige. Men det förstår inte riktigt regeringen utan de har gått rakt in i ett politiskt prestigeprojekt här.
Rickard Nordin, talesperson i frågan för Centerpartiet, anser att det finns energialternativ som är både billigare och snabbare.
– Men det har regeringen inte ens brytt sig om att utreda. Man är beredd att ta en springnota för kärnkraftens skull på skattebetalarnas bekostnad.
Vattenfall förbereder ansökan
Det stöd som regeringen vill erbjuda är förmånliga lån, en prisgaranti om elpriset blir för lågt, samt att man ska dela på risken om det går dåligt.
Statliga Vattenfall uppger att de förbereder en ansökan om stöd till hösten medan Fortum kommer vänta till 2026.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tycker det är positivt att Vattenfall redan är igång och hoppas på ett påskrivet avtal innan mandatperioden är slut.
– Vi är redo för det, men vi är inte ensamma parter kring detta – det är också bolagen och EU-kommissionen, säger han.
Se hela debatten mellan finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och språkröret Daniel Helldén i torsdagens Aktuellt.