Oppositionen tvivlar på regeringens mål

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tvivlar på att regeringen lyckas hålla ordning på de offentliga finanserna. Och Miljöpartiet fruktar att regeringen bränner pengar i allt för snatt takt.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson sade på en pressträff på torsdagsförmiddagen att det är mycket tveksamt om regeringen klarar att hålla ordning i statens finanser framöver. Trots stor optimism hos regeringen tyder ingen av regeringens indikatorer på att överskottsmålet nås, enligt Andersson som hänvisade till att både banker och konjunkturinstitutet gör annorlunda bedömningar av det ekonomiska läget än regeringen. Regeringen borde vara tydligare med att man inte når överskottsmålet, menar Andersson som kritiserade regeringen för att i tysthet överge överskottsmålen i statens finanser.

– Det är en väldigt riskabel strategi att i tysthet överge överskottsmålet.

Höstbudgeten 2012

Regeringen satsar totalt 23 miljarder kronor i höstens budget. Bland reformerna finns 2,1 miljarder kronor i stöd på långtidsarbetslösa och dessutom sänker regeringen bolagsskatten. Satsningar på infrastruktur, forskning, arbetsmarknad och sänkt bolagsskatt ska enligt regeringen stärka tillväxten. I år och nästa år räknar regeringen med ett underskött i statsfinanserna. Under 2014 spås ett överskott med 0,3 procent.

Finansminister Anders Borg räknar med att ekonomin börjar återhämta sig nästa år och 2014 räknar regeringen med ett tillväxt på 3,7 procent. 

Även Miljöpartiet kritiserade regeringen för att deras prognoser inte stämmer överens med andra bedömares.

-Vi oroas över att han baserar sin ekonomiska politik på prognoser som skiljer sig från alla andra bedömare. Det är snarare glädjekalkyler som ska passa regeringens småpartier, säger han.

Fel signaler

Enligt Bolund sätter Borg på sig spenderbyxorna i stället för att se den oro som finns i omvärlden. Risken är att regeringen gör av med allt krut och inte har något kvar, om konjunkturen försämras, framhåller han.

-Vi oroas också över att man vill se över budgetreglerna. Det är inte de signaler som Sverige behöver när eurokrisen ser ut att påverka Sverige alltmer negativt, säger Bolund.

Miljöpartiet är också kritiska till att regeringen sänker bolagsskatten för mycket.

-Det är inte rätt sätt att skapa jobb. Det är bättre att satsa brett på hela näringslivet med bland annat sänkta arbetsgivaravgifter. Nu är det främst de stora bolagen och bankerna, som Borg kritiserat så hårt, som gynnas.

Miljöpartiet kommer inte att utgå från samma stora reformutrymme, man förlitar sig på Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket, som båda gör försiktigare prognoser än Anders Borg.

-Jag vet inte vad det är för kristallkula som Anders Borg har tillgång till som ingen annan har, säger Per Bolund.

”Har valt sida”

Enligt Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson ger regeringen med budgeten åtminstone ett klart besked: att man hellre gynnar storbolagen än satsar för att arbetslösa ska få jobb.

-Det är tydligt att Anders Borg har valt sida. Han väljer i och med den sänkta bolagsskatten att öka storföretagens vinster i stället för åtgärder mot arbetslösheten, säger Ulla Andersson.

-Därmed har han också valt bort reformer som skapar jobb, tillägger hon och ifrågasätter om sänkt bolagsskatt ens på sikt ger några fler jobb.

Det som behövs är också, enligt V, satsningar i stället för neddragningar på utbildning inom arbetsmarknadspolitiken, en satsning på bostadsbyggande och mer pengar till kommunerna för att de ska kunna anställa fler i äldreomsorgen.

-Behoven är större än vad kommunerna har pengar till.

Borg får ett positivt betyg på några punkter, till exempel när det gäller forskningspengar, satsningar på järnväg och att gömda flyktingars barn ska få gå i skolan.

”Regeringen är trött”

Sverigedemokraternas talesman i ekonomiskpolitiska frågor Erik Almqvist är inte imponerad av regeringens budget.

-Vi ser en budget som läggs av en regering som är trött, som saknar egna idéer. Många av de förslag som kommer är ju sådana som tidigare aviserats från oppositionen, både från de rödgröna och från oss Sverigedemokrater. Det blir litet åt många, men tyvärr så saknar man ju muskler att genomföra några större reformer, säger han till TT.

-Jag saknar den gamla arbetslinjen. Det finns egentligen ingenting av satsningar på sysselsättning och tillväxt inom småföretagen, säger Almqvist.

Även han hänvisar till att många ekonomiska bedömare gör försiktigare prognoser än finansministern. Sänkningen av bolagsskatten är inget som partiet motsätter sig.

-Men framför allt hade vi velat se att man sänker skatten för de mindre företagen, för det är ju där sysselsättningen skapas. Sänkt bolagsskatt ökar förutsättningarna för att behålla de större företagen, men just nu hade framför allt behövts stimulanser för att skapa nya arbetstillfällen, säger Erik Almqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet