Orkidén knärot är rödlistad och tillsammans med andra rödlistade arter används den av miljöorganisationer och ideella krafter för att stoppa avverkningar.
Fynden anmäls till SLU:s artdatabank och till Skogsstyrelsen – och fynden har ökat rejält på senare år.
– Kolla, en knärot! Och de har sagt att de tar hänsyn till knäroten, men här är den, mitt på hygget, säger skogsekologen Sebastian Kirppu när SVT träffar honom vid ett kalhygge i Ånge kommun.
Åratal av juridiska tvister
Från skogsindustrins sida hävdar man att växten inte alls är särskilt hotad, och att den lilla växten stoppar allt för många avverkningar.
Några mil bort, vid Marktjärn i Ånge kommun, står Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA och blickar ut över en skog man fick tillstånd att avverka först efter en fyra år lång rättstvist med Naturskyddsföreningen.
– Kan vi inte avverka den här skogen, då undrar vi ju vilken skog skulle vi då avverka.
Regeringen ser över reglerna
Men bristen på träråvara har lett till att regeringen nu ser över reglerna, hur lätt ska det vara att stoppa avverkningar i framtiden och i vilken grad ska man ta hänsyn till fridlysta arter.
Sveriges skogsindustri
Sverige är en av världens största exportörer av massa, papper och sågade trävaror. Ungefär 80 procent av all skog som tas ner går på export. Och det totala exportvärdet av skogsprodukter uppgick förra året till hela 184 miljarder kronor.
Sverige är också det land som avverkar sin skog mest – bara 8 procent av skogen utanför naturreservat och nationalparker är så kallad gammal skog.