Orkidén Knärot

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avverka eller inte avverka? Följ med ut i den svenska skogen, där en liten orkidé hamnat mitt i skottlinjen för stora viljor. Foto: SVT/Iman Tahbaz

Orkidé i skottlinje för skogsstrid: ”Är det bara människans liv som är heligt?”

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på trä, timmer, flis och spån är enorm.

Samtidigt ökar trycket på Sverige att bevara den biologiska mångfalden som bara finns i gamla skogar.

Och sedan några år tillbaka har en rödlistad liten orkidé hamnat mitt i skottlinjen.

Orkidén knärot är rödlistad och tillsammans med andra rödlistade arter används den av miljöorganisationer och ideella krafter för att stoppa avverkningar.

Fynden anmäls till SLU:s artdatabank och till Skogsstyrelsen – och fynden har ökat rejält på senare år.

Skogsindusti

– Kolla, en knärot! Och de har sagt att de tar hänsyn till knäroten, men här är den, mitt på hygget, säger skogsekologen Sebastian Kirppu när SVT träffar honom vid ett kalhygge i Ånge kommun.

Åratal av juridiska tvister

Från skogsindustrins sida hävdar man att växten inte alls är särskilt hotad, och att den lilla växten stoppar allt för många avverkningar.

Några mil bort, vid Marktjärn i Ånge kommun, står Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA och blickar ut över en skog man fick tillstånd att avverka först efter en fyra år lång rättstvist med Naturskyddsföreningen.

– Kan vi inte avverka den här skogen, då undrar vi ju vilken skog skulle vi då avverka.

Regeringen ser över reglerna

Men bristen på träråvara har lett till att regeringen nu ser över reglerna, hur lätt ska det vara att stoppa avverkningar i framtiden och i vilken grad ska man ta hänsyn till fridlysta arter.

Sveriges skogsindustri

Sverige är en av världens största exportörer av massa, papper och sågade trävaror. Ungefär 80 procent av all skog som tas ner går på export. Och det totala exportvärdet av skogsprodukter uppgick förra året till hela 184 miljarder kronor.

Sverige är också det land som avverkar sin skog mest – bara 8 procent av skogen utanför naturreservat och nationalparker är så kallad gammal skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsindusti

Mer i ämnet