För Per Gahrton, en av Miljöpartiets grundare, vore ett beslut om att riva upp Ojnareavgörandet och börja bryta kalk i skogen ”förfärligt”. Foto: TT

Oro i Miljöpartiet att förlora kampen om Ojnareskogen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka samlas Miljöpartiet till kongress – ett sargat parti som störtdykt i opinionen.

Nederlagen har varit många under partiets tid i regeringen: Brunkolet, motorleden runt Stockholm, migrationsuppgörelsen, kärnkraften.

Bevarandet av Ojnareskogen på Gotland har varit en av få segrar. Men inte ens den är säker.

Det brukar heta att ”Miljöpartiet fick i alla fall Ojnareskogen”. Skogen på norra Gotland skulle skyddas och det skulle inte bli något nytt stort kalkbrott. Miljöministern och Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson åkte till Gotland med beskedet.

– Jag tror att många tror att det är färdigt redan, det är väl det som är problemet. Man tror att det blev klart den där sommaren, men det blev ju inte det, säger Sofia Bothorp från föreningen Bevara Ojnareskogen.

Kampen om kalket på Gotland

LÄS MER: Analys: Miljöpartiet måste hitta det nya gröna

Det var inte så enkelt som regeringen och miljöministern först trodde. Snart ska högsta förvaltningsdomstolen avgöra om det verkligen gick rätt till när regeringen utropade Ojnare till ett Natura 2000-område.

Konflikten mellan miljövänner och kalkindustriarbetare är fortfarande ett öppet sår på Gotland.

Sofia Bothorp, Olov Söderdahl och Kristina Bohman från föreningen Bevara Ojnareskogen på den plats där träden redan hade börjat fällas inför starten av ett nytt kalkbrott i Ojnare på Gotland. De hoppas att stoppet för kalkbrottet ska fortsätta. Foto: SVT/Daniel Hols

Löfven har gett IF Metall nytt hopp

Statsminister Stefan Löfven sade till SR P4 Gotland för en månad sedan att ”kalkindustrin ska ha möjlighet att utvecklas på Gotland. Det gäller att både klara miljö och natur och en livskraftig industri”.

IF Metall på Gotland har fått nytt hopp sedan Stefan Löfvens besök på ön i april. Metallarna tolkar det som att de har sin gamla fackordförande på sin sida i den här frågan.

– När man hör de här orden från Stefan så känner man faktiskt en stor ljushet för vår framtid på Gotland, säger Tony Johansson (S) från IF Metall Nordkalk.

– Det är åtminstone tusen personer som är berörda så visst är det skönt! säger Linus Gränsmark (S), från IF Metall Gotland.

LÄS MER: Våra samlade artiklar om turerna kring Ojnareskogen

–  Vi är ett arbetarparti, Socialdemokraterna. Det vi ska bygga upp får vi motstånd på från Miljöpartiet, i princip i de flesta miljöfrågor. Det är jättejobbigt att hålla på med, säger Tony Johansson.

– Vi är en del i att Sverige blir bättre. Industrin blir bättre och en del av Sverige blir renare och vi får mindre utsläpp och sådana där saker, säger Mikael Nilsson (S), IF Metall Gotland.

”Miljövännerna ser bara ett stort hål”

– Det är ju inte många som vet om vad kalken används till. Det är ju ett filter, vi renar ju och ser till att andra utsläpp med svavel och koldioxid minskas kopiöst med kalken. Men så ser ju inte miljövännerna det. För de ser ju bara att det blir ett stort hål i marken, säger Tony Johansson.

Kalkbrytning på Gotland. Foto: SVT/Daniel Hols

Per Gahrton, som var med och grundade Miljöpartiet en gång i tiden, konstaterar att ”det  finns en falang inom Socialdemokratin som tycker väldigt illa om miljöpartister”.

– Det är nästan en kulturkollision mellan gröna själar och gråsossigt materialistiskt tänkande, säger han när Agenda träffar honom i Lund.

TV: 5 gånger Miljöpartiet fått ge med sig

Per Gahrton menar att Miljöpartiet inte klarar ett sviket vallöfte till:

– Det är ungefär som med kärnkraften. Vi trodde att det var klart att kärnkraften skulle avvecklas av marknadskrafterna. Nu vet vi inte vad som händer. Det får inte bli samma sak med Ojnareskogen – att man gömmer sig bakom något slags formaliteter för att det trots allt ska kunna förstöras, säger han och konstaterar:

Gahrton: Det skulle krossa förtroendet

– Det skulle vara förfärligt och det skulle krossa förtroendet totalt mellan de gröna och Socialdemokraterna.

Och det är ingen enkel situation som hans gamla parti befinner sig i just nu:  

– De sitter i en klämma, för om de lämnar regeringen är det stor risk att de straffas för att de inte visar ansvar. Sitter de kvar är det stor risk att de straffas för att de svikit på vissa punkter, säger Per Gahrton.

Han tillägger:

– Däremot är det väldigt tveksamt om man ska ställa upp en gång till som stödparti åt socialdemokratin – om inte sossarna inser att de måste bjuda till mycket, mycket mer för att det ska bli ett fint samarbete.

”Skulle vara ett väldigt bakslag för MP”

Hans farhågor gällande kalkbrytning i Ojnareskogen delas av Kristina Bohman Söderdahl från föreningen Bevara Ojnareskogen:

– Om inte det här skulle lyckas – gud förbjude – om det skulle bli en brytning här, skulle det vara ett väldigt bakslag för Miljöpartiet både här på Gotland, men också centralt. Det skulle ses som att ”det här med Ojnareskogen – de klarade ju inte det heller”, säger hon.

Men Tony Johansson håller inte med om att kalkbrytningen skulle vara något negativt.

– Jag kan förstå att folk kan tycka att det här är fult. Men det är vyer man har levat med hela sitt liv och det är inte ett dugg störande, inte ett dugg fult. Jag tycker att det är vackert, säger han när han tittar ut över ett stort kalkbrott.

Reportage i Agenda söndag 21 maj kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Amanda Lind, partisekreterare (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet