Under första veckan i maj var totalt 57 265 personer i åldern 18-24 år inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, vilket motsvarar 10,9 procent av de unga.
Under samma vecka i fjol var den siffran 7,6 procent och i slutet av februari i år var den 9,4 procent.
”Kraftig påverkan på de unga”
Enligt Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi, riskerar de unga som ska ut på arbetsmarknaden nu att hamna i kläm.
– Det kommer naturligtvis påverka de unga ganska kraftigt negativt. Det är tydligt i allmänhet i lågkonjunkturer att de som drabbas först är de som inte riktigt kommit in på arbetsmarknaden eller som inte har fått fasta tjänster, säger Oskar Nordström Skans.
Någon exakt prognos för hur arbetslösheten bland just unga kommer att utvecklas framöver har inte Arbetsförmedlingen ännu.
– Ungdomsarbetslösheten bedöms öka framöver till följd av att tjänstenäringen med viktiga instegsjobb på arbetsmarknaden har drabbats av varsel och minskad efterfrågan till följd av pandemin. Hur mycket arbetslösheten bland unga stiger framöver beror bland annat på hur långvarig krisen blir, säger Sandra Offesson som är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
”Första jobbet avgörande”
Oskar Nordström Skans har forskat på arbetsmarknaden för unga under tidigare kriser och enligt honom kan det första jobbet vara avgörande.
– Det är jätteviktigt. Det vet vi både från svensk och internationell forskning att om man misslyckas i det skedet får man en mycket jobbigare resa framför sig. Det betyder inte att det är kört och att man aldrig kommer tillbaka, men det betyder att man får en mycket jobbigare process framöver.