När de nordiska och baltiska ledarna tillsammans med Polen möttes på Harpsund var det i ett sammanhang där alla stöttar Ukraina och är eniga om att Ryssland är det största hotet mot Europa. Polens premiärminister, Donald Tusk, konstaterade att samarbetet och enigheten kring Ukraina är unikt.
Europa svajar om Ukraina
Så är inte stämningen i alla delar av Europa. Ungern har en annan inställning till både Ryssland och Ukraina, så även Slovakien. I Tyskland gick partier framåt i delstatsvalen som vill ställa in den tyska vapenhjälpen till Ukraina och förhandla om fred, något som ledde till att förbundskansler Olaf Scholz lyfte på luren för att prata med Rysslands president Vladimir Putin. Nu står landet inför nyval. Även i EU:s andra motor sitter regeringen med en darrig majoriet. Trots det var president Emmanuel Macron med via länk på Harpsundsmötet.
Skyddar oss själva
Under de här två dagarna sades det flera gånger att Ukrainas säkerhet är Europas säkerhet, att vi skyddar oss själva genom att skydda Ukraina. USA:s tillträdande president, Donald Trump, har flera gånger signalerat att Europa ska få ta eget ansvar för sin säkerhet i framtiden och att stödet till Ukraina från USA inte är skrivet i sten.
Norden kan bli maktcentrum
Om enigheten kring Ukraina fortsätter att vara stark i den nordisk-baltiska regionen kan det bli så att ansvaret för att driva och ta ansvar för stödet till Ukraina inom EU och Nato faller på de nordiska och baltiska länderna samt Polen. För geografi och historia, som statsminister Ulf Kristersson konstaterade flera gånger under mötet, spelar roll.