Från vänster: Lettlands utrikesminister Baiba Braže, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Polens premiärminister Donald Tusk, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Finlands statsminister Petteri Orpo och Estlands premiärminister Kristen Michal under onsdagens toppmöte på Harpsund där statsminister Ulf Kristersson står värd för mötet. Under mötet närvarar regeringscheferna från de nordiska och baltiska länderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När de nordiska och baltiska ledarna tillsammans med Polen möttes på Harpsund var det i ett sammanhang där alla stöttar Ukraina och är ening om att Ryssland är det största hotet mot Europa. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Östersjön nytt maktcentrum – ryska hotet oroar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att ro Harpsundsekan är bara förärat större dignitärer. 1964 satt Sovjetunionens ledare Nikita Chrustjov i ekan tillsammans med Sveriges statsminister Tage Erlander. Då var det kallt krig i världen, Sverige var ett neutralt land och såg sig gärna som en brobyggare mellan öst och väst, en informell maktfaktor. Nu, 60 år senare, är det Polens premiärminister Donald Tusk som sitter i ekan – och kalla kriget verkar vara på väg tillbaka.

Regina Svedberg Ågren

Utrikesreporter

När de nordiska och baltiska ledarna tillsammans med Polen möttes på Harpsund var det i ett sammanhang där alla stöttar Ukraina och är eniga om att Ryssland är det största hotet mot Europa. Polens premiärminister, Donald Tusk, konstaterade att samarbetet och enigheten kring Ukraina är unikt.

Europa svajar om Ukraina

Så är inte stämningen i alla delar av Europa. Ungern har en annan inställning till både Ryssland och Ukraina, så även Slovakien. I Tyskland gick partier framåt i delstatsvalen som vill ställa in den tyska vapenhjälpen till Ukraina och förhandla om fred, något som ledde till att förbundskansler Olaf Scholz lyfte på luren för att prata med Rysslands president Vladimir Putin. Nu står landet inför nyval. Även i EU:s andra motor sitter regeringen med en darrig majoriet. Trots det var president Emmanuel Macron med via länk på Harpsundsmötet.

Kriget i Ukraina

Skyddar oss själva

Under de här två dagarna sades det flera gånger att Ukrainas säkerhet är Europas säkerhet, att vi skyddar oss själva genom att skydda Ukraina. USA:s tillträdande president, Donald Trump, har flera gånger signalerat att Europa ska få ta eget ansvar för sin säkerhet i framtiden och att stödet till Ukraina från USA inte är skrivet i sten.

Norden kan bli maktcentrum

Om enigheten kring Ukraina fortsätter att vara stark i den nordisk-baltiska regionen kan det bli så att ansvaret för att driva och ta ansvar för stödet till Ukraina inom EU och Nato faller på de nordiska och baltiska länderna samt Polen. För geografi och historia, som statsminister Ulf Kristersson konstaterade flera gånger under mötet, spelar roll.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet