Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Försvarsmaktens operationschef Carl-Johan Edström om vad den förhöjda ryska aktiviteten kan betyda. Foto: Tomas Hallstan

Oväntat hög rysk aktivitet på Östersjön under Baltops – flög över svenska fartyg

Publicerad

Ryssland hade högre närvaro med stridsplan över Östersjön än förväntat under marinövningen Baltops – vid flera tillfällen gjorde man närgångna överflygningar över svenska fartyg.

– Det här är något vi har sett tidigare, men nu lite mer än vad vi hade förväntat oss, säger Försvarsmaktens operationschef Carl-Johan Edström.

Marinövningen Baltops skuggas varje år av ryska stridskrafter ute över Östersjön.

Men enligt Försvarsmaktens operationschef Carl-Johan Edström var den ryska närvaron i år högre än väntat vilket fick försvaret att agera:

– Den här aktiviteten blev lite högre än vi hade förväntat oss, därför valde vi att justera vår beredskap och närvaro.

Flera överflygningar

Vid flera tillfällen genomförde ryska jaktplan av typerna SU-24 och SU-27 så kallade överflygningar över svenska örlogsfartyg som deltog i övningen på internationellt vatten.

– Vi har sett att man har flugit över såväl internationella som svenska fartyg.

Han vill inte gå in på hur närgångna de ryska flygplanen varit, eller vilka svenska fartyg som varit aktuella.

Tidigare har franska marinen beskrivit för SVT hur ryska stridsplan flugit närgånget och agerat oprofessionellt. Så långt vill Carl-Johan Edström inte gå i beskrivningen av incidenterna.

– De har flugit lite närmare än vad man kanske gör i vanliga fall men det har inte varit farligt eller utanför internationella regler, säger Carl-Johan Edström.

Inget eskalerande

Enligt Försvarsmakten är även den ryska flygkränkningen av svenskt territorium den 14 juni ett utslag av den ökade ryska aktiviteten under den gånga övningsperioden.

– Det som varit lite anmärkningsvärt är att det varit en kränkning av svenskt territorium, i övrigt ser jag inget eskalerande i det som har skett under Baltops, säger Carl-Johan Edström.

Också i anslutning till amerikanska stridskrafter har det skett incidenter under Baltops som involverar ryskt jaktflyg.

”Två ryska flygplan agerade på ett oprofessionellt sätt när de flög nära USS Wasp när fartyget verkade i Östersjön i samband med övningen Baltops”, uppger örlogskapten Jason Tross, talesperson för USA:s sjätte flotta, som arrangerade Baltops.

Fick avbryta verksamhet

Händelsen ägde rum den 15 juni och var den tredje överflygningen av amerikanska fartyg inom loppet av en vecka. Enligt Tross fick personalen på USS Wasp stoppa ett av de egna planen, ett tiltrotorflygplan, från att lyfta från fartygets flygdäck på grund av den ryska överflygningen.

”De ryska flygplanens överflygning av Wasp på en höjd av 150 meter var säker men oprofessionell eftersom fartyget samtidigt genomförde flygoperationer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.