• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Flera nätapotek har delat uppgifter om kunders köp till Facebook. Foto: Jessica Gow/TT

Över 100 nätapotek röjer kunders köp för Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 100 Europeiska nätapotek delar information om bland annat kunders köp, telefonnummer och mejladresser med Facebook – trots att det bryter mot sociala media-jättens egna regler, avslöjar Ekot.

Med hjälp av Facebooks spårningsverktyg har nätapoteken kunnat dela information med sociala media-jätten – helt utan kundens godkännande.

Facebook kan exempelvis få reda på att en kund har lagt till Viagra i sin kundkorg, och att samma person påbörjat en konsultation för potensproblem. Tillsammans med information om vem kunden är kan detta användas för att skapa riktade annonser mot samma person.

– Jag är chockad. Det här är data som apoteken inte får dela med någon, säger den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Paul Tang till Ekot.

Bryter mot Facebooks regler

Förra året avslöjades att statliga Apoteket hade röjt information om uppemot en miljon människors köp till Facebook. Som svar på onsdagens avslöjande hänvisar Facebook till sina regler, där det står att annonsörer inte får dela information om folks hälsa med dem.

I ett mejl till Ekot skriver Facebooks ägarbolag Meta också att de har ett filter för att fånga upp om känsliga uppgifter ändå skickas, men att detta inte kan ”fånga allt hela tiden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.