2015 rasade inbördeskriget i Syrien samtidigt som Turkiet öppnade sin gräns mot Europa. Plötsligt blev det möjligt att ta sig till Europa på ett annat sätt än tidigare.
När det kom som allra flest asylsökande under hösten 2015 kom det 10 000 i veckan. Några veckor kom det fler personer varje vecka än som kom från Chile under hela 1970-talet. Migrationspolitiken stramades åt, både i Sverige och i andra delar av Europa.
Nya boenden och skolplatser
Mottagningssystemet sattes också på svåra prov. Migrationsverket tvingades ordna nya boenden på löpande band.
-Det var tufft. Vi fick ställa om hela verksamheten, säger Veronika Lindstrand Kant som ingick i den grupp som ledde verksamheten på Migrationsverket den hösten.
Många kommuner var inte förberedda och ställdes inför fullbordat faktum när det plötsligt dök upp många nya elever man inte räknat med.
-Det fanns elever som inte gått i skolan alls, som inte kunde läsa och skriva på arabiska och samtidigt fick vi elever som kunde pratade både arabiska och engelska och hade haft fullgod undervisning, berättar Anna Wenngren Muhr, rektor i Skutskär i Älvkarleby kommun.
Närmre 100 000 uppehållstillstånd
98 500 av de som kom till Sverige 2015 har idag fått uppehållstillstånd. Drygt två tredjedelar av dem har fått permanent uppehållstillstånd.
Mohammed Husseini från Afghanistan, men som då bodde i Iran, var en av dem som kom till Europa 2015 och nu har fått uppehållstillstånd.
-Jag träffade andra som berättade att de var på väg mot Sverige. De sa att där finns det människor som tar emot och hjälper en och där får man stanna. Jag hängde med, säger han.
I dag bor han i Karlstad, har gått ut gymnasiet, är fotbollstränare för ungdomar och hoppas att kunna studera vidare till socionom.
162 500 personer sökte asyl 2015
SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.
Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.
Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.
Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.