– Det kommer såklart att innebära påfrestningar och svårt beslutsfattande, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
– Sjukvården är så slimmad att den knappt klarar av ett normalläge, det innebär ju att situationen blir än värre, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
Vittnesmålen om överfulla akutmottagningar och svårt sjuka patienter som får ligga i korridoren har duggat tätt. 2019 var ett rekordår för överbeläggningar.
Fördubblats sen 2013
Antalet har fördubblats sen mätningarna började 2013, trots att problemet redan då ansågs vara stort och allvarligt. Fem av hundra personer som läggs in på sjukhus idag får en vårdplats som inte uppfyller patientsäkerhet- eller arbetsmiljökraven, vilket ökar risken för vårdskador med 60 procent. Nu kan trängseln bli ännu större.
– Vi vet att det blev en snabb smittspridning i Italien och då kan det självklart också hända i Sverige så det är något som man måste ta höjd för. Men om alla som är sjuka stannar hemma så gör det stor skillnad, då kan vi mildra belastningen på sjukvården, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
Snabb omställning krävs
Enligt Socialstyrelsen behöver sjukvården nu snabbt ställa om för att klara av att upprätthålla patientsäkerheten om det blir en omfattande smittspridning. Regionerna behöver också ta fram rutiner och beslutsstöd.
– Ska man samla alla patienter som behöver smittskyddsåtgärder på samma ställe? Hur ska vi använda vår personal och vår skyddsutrustning? Jag tror att man måste jobba snabbt nu, säger Johanna Sandwall.
Björn Olsen pekar på erfarenheterna från Italien, även om vi inte drabbas lika hårt så är hans bedömning att Coronaepidemin kommer att få stora konsekvenser för vårdkvalitén inom några veckor.
– Vi kommer vara med om saker som vi inte trodde var möjliga i det här landet. Att vi har överfulla avdelningar med Coronapatienter, smittspridningar som vi absolut inte önskade oss därför att personalen inte klarar av det eller för att lokalen inte är lämplig och så vidare, säger Björn Olsen.
Risk för sänkt vårdkvalitet
Johanna Sandwall menar att det alltid finns risk för att man får sänka vårdkvaliteten när man befinner sig i ett katastrofmedicinskt beredskapsläge.
– Det är därför jag menar att vi ska ta vara på den tid vi har nu och jobba väldigt snabbt, jag vet att arbetet är igång i regionerna.
– Tror du att sjukvården hinner ställa om?
– Ja, det tror jag, säger Johanna Sandwall.