• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Johan Styrud, överläkare, (t.v) tycker Sverige bör testa fler än 10 procent för de nya mutationerna av coronaviruset. Foto: SVT

Överläkaren: Borde testa alla för den brittiska mutationen

Publicerad

Den brittiska varianten av coronaviruset finns redan i Sverige, men det är oklart hur många som smittats. Folkhälsomyndigheten vill analysera tio procent av de positiva coronaproverna för att undersöka hur spridningen ser ut. Något som inte räcker, enligt överläkare Johan Styrud, som anser att man bör testa ett långt större andel.

– Vi tycker tio procent är en rimlig nivå. Ska vi sekvensera allt blir det väldigt omfattande. Just nu har vi runt 30 000 fall i veckan i Sverige och på den nivån är det bra om vi kan komma upp i tio procent. Och den andelen kommer sedan att öka i takt med att antalet fall sjunker, Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

Det stora hindret för att sekvensera, alltså att göra en analys som kartlägger virusets arvmassa, fler positiva prover är enligt Tegmark Wisell att det är resurskrävande och kan tränga undan annan verksamhet på redan hårt pressade laboratorium

Coronapandemin

”Testa alla”

Johan Styrud menar ändå att man behöver prioritera just dessa analyser för att kunna införa rätt åtgärder för att stoppa varianten, som är mycket smittsam.

– Norge har ju hittat mer än vad vi har gjort och tio procent låter lite. Nu måste vi veta hur många som har den mutationen för att kunna göra rätt åtgärder.

– Om den får spridning betyder mycket större tryck på sjukvården. Jag skulle vilja under ett kortare tag nästan mäta alla positiva. För att få en bild av hur det är just nu.

Antalet väntas öka

Just nu finns 55 bekräftade fall av den brittiska varianten, men den senaste sammanställningen är en vecka gammal och Karin Tegmark Wisell räknar med att den siffran ökat när en ny sammanställning presenteras i morgon tisdag.

Något som bekymrar Tegmark Wisell.

– Ja, absolut. Inte minst eftersom rapportering från Storbritannien visat på en omfattande smittspridning trots deras kraftiga restriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet