I den allmänna debatten är det främst dödsskjutningarna som diskuteras, inte att fler dör av knivvåld och att närmare sex gånger fler personer får sjukvård på grund av knivvåld än av skottskador.
Senaste åren har allt fler drabbats, visar SVT:s kartläggning. Bara förra året fick 828 personer sjukhusvård efter knivangrepp jämfört med 148 skottskadade, visar preliminära siffror från Socialstyrelsens patientregister.
Det här märks tydligt på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där de svåra knivskadorna har ökat med 40 procent på två år, enligt sjukhuset.
– Det har skett en klar ökning om man tittar från början av 2000-talet till i dag, säger Louis Riddez, överläkare på sjukhusets traumaavdelning.
”Tar av skottsäkra västar”
Det är till hans avdelning som alla svårt kniv- och skottskadade från region Stockholm kommer för vård.
– Det har hänt att vi får börja med att ta av dem skottsäkra västar, säger han.
Eftersom knivar är mer lättillgängliga drabbar knivvåldet till skillnad från skjutningarna bredare delar av samhället – bland annat kvinnor och socialt utsatta personer. Våldet sker ofta i bostadsmiljö, enligt Brottsförebyggande rådets kartläggningar. De som utsätts för knivvåld lider svårt både fysiskt och mentalt, berättar överläkare Louis Riddez.
– Många mår väldigt psykiskt dåligt. De känner hot över sig många gånger, att det kan hända igen.
Var nära att dö
SVT Nyheter har träffat ”Ali”, som var nära att dö efter en knivattack.
– Jag har lämnat staden och familjen och jag är fortfarande under hot, kan man säga. Och jag träffar läkare tre gånger i veckan eller mer. Det känns jättejobbigt med livet, säger han.
Så har vi gjort granskningen
SVT:s kartläggning visar att 828 personer fick sjukhusvård efter knivangrepp jämfört med 148 skottskadade.
Uppgifterna kommer från Socialstyrelsens patientregister.
De visar antalet som vårdats för övergrepp genom kniv- och skottskada i slutenvård och/eller specialiserad öppenvård inklusive akutmottagningar. Primärvård inkluderas ej.
Endast personer med giltigt personnummer räknas med i statistiken och samma person förekommer max en gång per år.
Siffrorna för 2018 är preliminära.