Överläkaren: Svårt att se att restriktionerna har så stor betydelse

Uppdaterad
Publicerad

Viktiga samhällsfunktioner prövas hårt när sjukfrånvaron skjuter i höjden.

Nu höjs röster från flera håll om att ändra karantänsreglerna för den som bor med någon som har covid-19.

– Jag har svårt att tro att denna typ av restriktioner har någon avgörande betydelse i dag när vi ändå ser en så pass hög smittspridning i samhället, säger överläkaren Magnus Gisslén.

Den extremt höga smittspridningen av covid-19 har fått sjukfrånvaron och vabbandet att rusa, men många friska tvingas även vara hemma i hushållskarantän.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska den som bor med någon som har covid-19 stanna hemma i sju dagar från den dag som den sjuka personen provtogs.

Coronapandemin

I förra veckan ansökte över 11 000 personer om smittbärarpenning, en form av ersättning den som bor med en covidsjuk person och själv inte kan arbeta hemifrån har rätt till.

Har begränsad effekt

Magnus Gisslén, professor vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, ger bilden av en explosionsartad smittspridning av covid-19 och tror att man måste väga för- och nackdelar med restriktionerna mot varandra.

Med en så pass hög spridning är det svårt att se att restriktioner i form av familjekarantän har en stor betydelse menar han.

– Visst är det så att en hushållskontakt har en ökad risk att bli smittad och också kan föra smittan vidare men samtidigt har det nog en väldigt begränsad effekt i det stora hela. Man kan kanske förhindra några smittfall, men det är frågan om nyttan överväger de negativa konsekvenserna, säger han.

Svenskt Näringsliv vill ändra karantänsreglerna

Även organisationen Svenskt Näringsliv är inne på samma spår. De har gjort en undersökning bland sina medlemsföretag som visar att sju av tio företag tror att reglerna med karantän påverkar deras verksamhet negativt.

– Det är nödvändigt att ändra på karantänsreglerna, vi har just nu väldigt många friska som är hemma och som skulle behövas på arbetsplatserna, det märker man även inom samhällskritisk verksamhet, säger Jonas Frycklund, tillförordnad chefekonom på Svenskt Näringsliv. 

Sven- Eric Söder är ordförande för Statens medicinsk-etiska råd, som arbetar med medicinsk-etiska frågor på uppdrag av regeringen. Han menar att det är viktigt med ett övergripande samhällsperspektiv när det kommer till pandemiåtgärder. 

– Nu har vi stora utmaningar, men det övergripande målet är att minska smittspridningen och rädda människoliv, det är viktigt att inte tappa bort det perspektivet, säger Sven-Eric Söder. 

Omöjligt med generellt svar

Han menar att det är omöjligt att ge ett generellt svar på hur avvägningen mellan att å ena sidan minska smittspridningen av covid-19 med hjälp av restriktioner och att å andra sidan se till så att samhällsviktig verksamhet inte drabbas alltför hårt av sjukfrånvaro ska se ut. 

– Allt som görs nu under pandemin har gjorts för att minska smittspridningen, rädda människoliv och naturligtvis se till att trycket på vården inte blir övermäktigt. Om några åtgärder visar sig vara kontraproduktiva för att upprätthålla vården så får man helt enkelt titta på det, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet