Paket som väntar på leverans. Foto: TT

Paket du köper på nätet ska kunna spåras

Uppdaterad
Publicerad

Ökad trygghet för konsumenten. Det hoppas svenska Tullverket ska bli effekten av att 180 tullverk nyligen samlades i Kina till det första mötet om e-handel för att förbereda ett gemensamt regelverk.

Handeln på internet har exploderat de senaste åren. Varje dag strömmar det in över hundratusen paket till Postnords terminal vid Arlanda flygplats där en stor del kommer från Kina. Och så ser det ut på många andra håll i världen där köpglada konsumenter blivit privatimportörer av billiga produkter. Och det har tagit myndigheterna på sängen.

– Som jag ser det är detta ett globalt problem och det kräver då globala lösningar, säger Tullverkets högsta chef generaltulldirektör Therese Mattsson i en intervju med SVT Nyheter.

Hon var med när cheferna för 180 tullverk träffades i Kina för den första konferensen om effekterna av e-handeln nyligen. På mötet kom man överens om att försöka införa ett gemensamt ramverk från och med i sommar. Det ska göra att alla försändelser ska kunna spåras digitalt på sikt.

– Spårbarheten gör att man vet vem som tillverkar produkten och då kan man ställa större krav på att tillverkare garanterar att de uppfyller europeiska krav på till exempel elsäkerhet, säger generaltulldirektör Therese Mattsson.

Utdragen process

Det kommer dock att ta flera år innan digitaliseringen slår igenom. För det är en utdragen process att införa en global standard som ska genomföras i många länder. Men på sikt hoppas Tullverket att detta ska gynna konsumenten.

För i dagsläget är det många som inte förstår att när man köper en vara på internet från Kina är man själv ansvarig för att den uppfyller alla krav och regler som finns inom EU och i Sverige.

Och att en del av de produkter man köper inte klarar de hårdare kraven i EU. Men det ska alltså de gemensamma nya tullreglerna sätta stopp för.

– Vi kan ställa krav på att länder certifierar sin tillverkningsindustri och vill man sälja sina saker till EU ska de vara märkta för EU-användning, säger Therese Mattsson. Då kan vi spåra vilka som fuskar med det.

– Du ska känna dig tryggare för att varan inte är giftig, inte kommer att orsaka skada på vare sig dig eller närmiljön utan att du kan tryggt använda varan utan att riskera att du blir förgiftad eller att ditt hus brinner ner, säger Therese Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.