Sedan 1986 har Palmemordet förblivit olöst. Och det finns flera frågor som fortfarande saknar svar. Foto: TT/Leif R Jansson

Palmemordet: Frågorna som fortfarande saknar svar

Uppdaterad
Publicerad

DNA-tester utan resultat, ett okänt mordvapen – och frågan om varför. Stig Engström, känd som Skandiamannen, har pekats ut som misstänkt gärningsman till mordet på Olof Palme. Men när utredningen nu läggs på hyllan efter 34 år finns fortfarande ett antal frågor som saknar svar.

Mordvapnet

Frågan om mordvapnet har varit central inför presskonferensen. Spaningsledaren Hans Melander berättade att utredarna känner sig säkra på att man hittat de två kulor som dödat Olof Palme och snuddat vid Lisbeth Palme – men att de saknar spår och är så pass skadade att det, enligt Nationellt forensiskt centrum, skulle vara svårt eller omöjligt att knyta dem till ett vapen.

Motivet

Journalisten Thomas Pettersson har gått igenom spåret kring Skandiamannen i reportagemagasinet Filter. Där skriver han att Stig Engström hyste Palmefientliga åsikter – vilket även utredarna kommit fram till – och att han hade nära bekantskap med likasinnade. Men frågan om det var ett motiv starkt nog för att döda förblir obesvarad.

Den tekniska bevisningen

Det har förekommit uppgifter om att ny teknisk bevisning skulle presenteras av utredarna. Det handlade, enligt Krister Petersson, om DNA-undersökningar där man topsat anhöriga till Engström – som inte har gett resultat. Utredarna försökte matcha DNA mot brev som kommit från en potentiell gärningsman. Innehållet i breven har inte varit viktigt, uppger Petersson för SVT.

Ensam – eller inte?

Enligt Krister Petersson har man inte kunnat hitta stöd för någon konspiration, men inte heller kunnat utesluta det. En faktor som talar emot en konspiration är, enligt Petersson, Stig Engströms medverkan i medier.

Hur gick det till?

Det utredarna vet är att Stig Engström enligt egen uppgift lämnade sitt arbetsrum i närheten av brottsplatsen klockan 23.15, stämplade ut 23.19 – och återvände vid 23.40. Under de dryga 20 minuterna ska han, enligt Krister Peterson, ha mördat statsministern. Men frågor kvarstår. Var det var planerat? Hade han ett vapen med sig, på jobbet eller fick han det levererat? Det har utredarna inget svar på.

Den definitiva lösningen

Chefsåklagare Krister Petersson sade under presskonferensen att man inte ”kommer runt” Stig Engström som misstänkt gärningsman till Palmemordet. Men Petersson betonade att en åklagare inte är en domstol och att det inte går att väcka åtal mot Engström eftersom han avlidit. Därför läggs utredningen ner. Enligt Petersson skulle bevisningen troligen inte ha lett till åtal om Stig Engström varit vid liv, utan troligen endast för att häkta honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet