Under stora delar av pandemin har rätten att demonstrera i praktiken varit begränsad. Även den sortens sammankomster har begränsats av begränsningarna i deltagarantal.
Beroende på utfallet i den pågående regeringskrisen skulle Sverige kunna stå inför ett extraval redan i september. I en valrörelse har polisen en tung uppgift, som vanligtvis innebär att se till att människor ska kunna genomföra demonstrationer och andra opinionsyttringar.
– Pandemilagstiftningen har begränsat de här friheterna, det innebär att polisen måste göra två saker. Dels säkerställa att opinionsfriheten kan utövas, dels att upprätthålla de begränsningar som pandemilagstiftningen innebär, säger Jonas Hysing, kommenderingschef vid polisen.
Demonstrationer kan upplösas
Under pandemin har polisen vid ett antal tillfällen upplöst demonstrationer som överskridit deltagartaket. Så kan det också bli i en eventuell valrörelse, framhåller Jonas Hysing.
– Det innebär konkret att vi kan behöva upplösa en del opinionsyttringar som annars skulle ha fått genomföras, säger han.
För närvarande får max 100 personer samlas vid utomhusevenemang med stående publik. Enligt regeringens öppningsplan ska den gränsen höjas till 600 personer redan från nästa vecka, men något formellt beslut är inte fattat.