Anna Kinberg Batra valdes som partiledare vid en extrastämma efter valet 2014. Foto: TT

Partiledningen kan få bakläxa på M-stämman

Uppdaterad
Publicerad

Flera strider väntas på Moderaternas stämma som inleds på torsdagen. Den nya linjen i migrationspolitiken ser ut att få ombudens stöd. Däremot riskerar partiledningen bakläxa när det gäller turodningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las.

Det är ett tufft läge för Anna Kinberg Batra. Efter nio månader som partiledare kämpar hon mot fallande opinionssiffror, lågt förtroende och en splittrad allians. Dessutom krav från vissa partikamrater att Moderaterna ska fälla regeringens budget redan nu i höst.

Efterdyningarna av decemberöverenskommelsen debatteras på stämman på fredag. Då ska ombuden ta ställning till vilken oppositionsstrategi som ska ersätta den fallna överenskommelsen. 

M-stämma 2015

– Det är en lättnad att decemberöverenskommelsen är borta, samtidigt skapar det förväntningar på att vi måste göra något mer än bara små nålstick mot regeringen, säger en Moderat.

Tuffare oppisition

Centerpartiet och Folkpartiet har varit tydliga med att de inte vill bryta ut delar ur regeringens budget men Moderaterna vill inta en tuffare oppositionsroll.

–  Vi vill gå längre än C och FP men det gäller att hålla ihop alliansen, säger en källa.

Därför undersöker man just nu möjligheterna att stoppa sådant man redan är överens om i alliansen som till exempel slopandet av den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Regeringens bostadssubventioner kan också ligga illa till, liksom indexeringen av bensinskatten.

Anställningskyddet i fokus

På fredag väntar en annan strid och den handlar om turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Det är en hjärtefråga för ungdomsförbundet MUF som har fått stöd av ledande moderater i flera av partiets länsförbund. Enligt SVT Nyheters källor räknar partiledningen med att man kan tvingas till en kompromiss.

Det var på stämman för tio år sedan som Moderaterna lanserade sin ny arbetslinje som bland annat innebar  att kollektivavtalen inte skulle röras.

– Det var uppenbart att Moderaterna inte lyckades stävja utanförskapet fullt ut med den gamla arbetslinjen. Ska man lyckas måste man börja prata om hur man ska modernisera arbetsmarknadslagstiftningen. De andra allianspartierna har redan kommit dit, säger Rasmus Törnblom, ordförande i MUF.

MUF vill ha permanenta tillstånd

Ungdomsförbundet och ett par av länsförbunden har även tagit strid mot förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel.

– Jag tycker att man ska hålla fast vid permanenta uppehållstillstånd. Det är nästan lögnaktigt att säga att temporära uppehållstillstånd skulle vara bättre för integrationen, säger Rasmus Törnblom.

Här är partiet splittrat i tre delar: de som vill ha kvar den gamla politiken med permanenta uppehållstillstånd, de som vill gå på partistyrelsens linje och de som vill gå längre. I den sista gruppen finns många moderata kommunalråd ute i landet.

Förslag kritiseras

Riksdagsledamoten Cecilia Magnusson är en av dem som tycker att partistyrelsens förslag är otillräckligt. Hon vill bland annat se krav på svenskkunskaper för medborgarskap och en sänkning av bidragen till nyanlända så att de hamnar i nivå med övriga EU.

– Vi har mycket generösare regler i Sverige och jag tycker att vi ska lägga oss på den överenskomna nivån. När det kommer så många människor hit och vi ska kunna hjälpa alla dem så måste vi också anpassa våra ersättningsnivåer, säger hon.

Riksdagsledamoten Hanif Bali, som väntas bli invald i partistyrelsen, var med och tog fram den nya migrationspolitiken. Han vill att partiledningen blir tydligare om varför man ska införa tillfälliga uppehållstillstånd.

– Det jag vill är att alla, även Anna Kinberg Batra, säger är att vi inte klarar av det söktryck som finns och att det måste bli lägre. Vi kan inte vänta på att övriga EU ska ta emot fler, vi måste hjälpa oss själva och se till att volymerna inte blir för stora, säger han.

”Viktigaste talet”

Även frågan om kommuner ska tvingas ta emot nyanlända väntas väcka debatt. Flera kommunpolitiker vill att Moderaterna ställer sig bakom en sådan lagstiftning.

Direkt efter migrationspolitiken har avhandlats på stämman på lördag ska Anna Kinberg Batra hålla sitt stora stämmotal. Flera moderater som SVT Nyheter har talat med menar att det är det viktigaste tal hon någonsin hållit.

– Hon måste staka ut vägen framåt och ha en idé om framtiden. Och ingjuta självförtroende i organisationen, säger en riksdagsledamot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-stämma 2015

Mer i ämnet