Partiledarna duckade om vapenexporten

Uppdaterad
Publicerad

Svensk vapenexport visade sig vara en känslig fråga för alla partiledare utan vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som passade på att ge en känga till miljöpartiets Åsa Romson.

– Ni slirar på frågan om export till diktaturer.

Den svenska vapenexporten är en fråga som den senaste tiden hamnat högt upp på den politiska dagordningen, inte minst efter vinterns politiska kris mellan Sverige och Saudiarabien, efter det uppsagda vapenavtalet.

Vem eller vilka som ska få köpa vapen utreds just nu och alla partiledare utan Jonas Sjöstedt var försiktiga och hänvisade till den kommande utredningen, som ge svar på vilka länder som är att klassa som diktaturer och därför inte ska få köpa svenska vapen. Jonas Sjöstedt menade att Miljöpartiet är på väg att kompromissa bort en viktig fråga.

Agenda

– Regeringen blir allt mer försiktig med att kritisera diktaturer. Man har ett kommersiellt intresse i att försvara Wallenberg, sade Sjöstedt.

Hjärtefråga

Den svenska vapenexporten har tidigare varit en hjärtefråga för Miljöpartiet, som har rötterna i fredsrörelsen. Partites språkrör Åsa Romson pressades hårt av programledarna Mats Knutson och Anna Hedenmo, men hon kunde ändå inte ge ett konkret svar på exportfrågan.

– Jag vill ha ett strikt regelverk och hänvisar till den kommande utredningen, sade Romson.

Handuppräckning

Statsminister Stefan Löfven var kritisk till programledarnas formulering om diktaturer och han ville att vapenköpande länder skulle klassas som ”demokratier eller icke demokratier. Efter en handuppräckning stod det dock klart att alla partiledare ansåg att Saudiarabien är en diktatur.

Ett annat land som uppmärksammat i vapenexporten Jas–köparen Thailand, som efter de senaste årens politiska oro styrs av militären. Här var Jonas Sjöstedt ensam om att kalla landet för en diktatur.

Enighet

Centerpartiets Annie Lööf menade att frågan var komplex och Kristdemokraternas Jonas Forssmed passade på att kritisera regeringen för en lagstiftning som inte är ansvarsutkrävande.

Folkpartiets Jan Björklund efterlyste strängare exportregler, men sade samtidigt att man måste värna svensk försvarsindustri. Björklund, Löfven och Åkesson ville avvakta utredningen.

Moderaternas Anna Kinberg Batra ville också avvakta utredningen svar, men sade att hon efterlyser skärpta kriterier för vilka länder som ska få köpa svenska vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet