Flera skolkoncerner har satsat hårt på tillväxt och blivit börsnoterade de senaste åren men nu vill regeringen sänka deras skolpeng. Än så länge har regeringen inte kommit med besked om hur den ska sänkas eller hur mycket lägre skolpeng friskolorna kommer få. Däremot har de kommit med klara besked om att de vill förhindra att ägare tar ut vinst de första åren.
– Vi tycker att pengarna ska ligga i skolan. Människor ska inte starta skolor för att göra snabba ekonomiska klipp, säger Johan Pehrson.
”Sjukt system”
Nooshi Dadgostar (V) menar att det inte kommer lösa grundproblemet och vill förbjuda vinstuttag i friskolorna.
– Vi har ett sjukt och skadligt skolsystem i Sverige. Att skolpengarna tas från eleverna i stället för att gå till eleverna är det som systemet går ut på. Det är därför inget annat land i världen har tagit efter den svenska modellen, säger hon.
Enligt Pehrson ska regeringens omläggning av friskolorna göra det svårare att dela ut vinster om man inte har kvalitet och viktiga stödfunktioner i skolan och undervisningen.
– Andra regeringar har sagt de här orden men man går inte till botten med vinstintresset som finns underliggande. För de här eleverna är det inte viktigt att bolaget går med vinst alltså att våra pengar ska gå till våffelstugor eller en skärgårdstomt. Så länge det finns elever som inte klarar skolan måste resurserna gå dit, säger Nooshi Dadgostar.
Ska kunna återkräva pengar
Enligt Johan Pehrson vill regeringen att man ska kunna återkräva pengar av ägare när det visat sig att skolverksamheten inte hållit måttet och fler åtgärder ska tilltas för att hålla ”lycksökare” borta från skolan men att seriösa aktörer ska kunna vara kvar.
– Personer som inte tar bildningsuppdraget på största allvar kommer få det svårt och kanske kommer behöva sluta med sin verksamhet, säger Johan Pehrson.