När det kom till debattämnet om övervakningssamhället tog Piratpartiets Christian Engström alla chanser att flytta fram positionerna. Men ett klart ja till om han laddat ned film olagligt på nätet, något som hans parti driver ska bli lagligt, kom inte.
– Jag svarar av princip inte på frågan om jag begått brott. Alla som dömts för fildelning i det här landet har gjort det för att de erkände. Tyvärr måste jag ge det rådet till alla ungdomar; håll tyst om någon polis eller liknande frågar.
Uttalandet följdes av spridda applåder i studion. Christian Engström styrde även debatten när det kom till hur EU-domstolen dömt ut det så kallade datalagringsdirektivet, som tvingat företag att lagra information om samtal och internettrafik. Han kritiserade starkt Alliansen för att inte ta till sig av EU-domstolens beslut.
– Nu har EU:s högsta domstol sagt att datalagringsdirektivet strider mot de mänskliga rättigheterna. Man har rätt till ett privatliv. Men trots det så säger regeringen att vi ska utreda lagen, inte avskaffa den. Man tänker; jaha det datalagringsdirektivet var olagligt, då får vi skaffa ett nytt, sade Christian Engström.
”Datalagringsdirektivet var ett hafsverk”
Lars Adaktusson (KD) menade att Engströms bild inte är sanningsenlig.
– Datalagringsdirektivet var ett hafsverk. Man fokuserade för mycket på allmänheten och för lite på den misstänkta brottsligheten. Självklart ska den personliga integriteten värnas om, men detta är ingen enkel fråga. Polisen måste ha verktyg för att kunna kontrollera den organiserade brottsligheten på nätet.
Även Malin Björk (V) tryckte på problemen med massövervakning och att datalagringsdirektivet ska rivas upp.
– Hat och hot på nätet ska övervakas, men att NSA har övervakat statschefer, ska vi då sitta lugnt och stilla och säga: ”Jaha, gjorde ni det?”, sade hon.