• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elvira Märestad vågade sjunga själv inför publik. Foto: SVT

”Pojkar gör – flickor är”

Uppdaterad
Publicerad

Pojkar får oftare beröm för vad de gör än flickor. Det visar en amerikansk studie som även slår fast att föräldrarnas beröm har en stor inverkan på barnens självbild.

Marie och Michael Märestad har deltagit i en föräldrautbildning som Stockholm stad driver med stöd från Folkhälsoinstitutet och som kostnadsfritt erbjuds föräldrar över hela landet. Där har de fått tillfälle att fundera över vilken sorts beröm de ger sina döttrar.

– Vi tänker på att vi berömmer mer på situationen än på personen. När de har städat rummet så säger vi ”Vad fint du har städat” istället för ”vad duktig du är”, berättar Marie Märestad för SVT.

– Det är viktigt att visa barn att man ser vad de gör, säger Michael.

50 barnfamiljer studerades

En amerikansk studie visar nu hur det beröm barnen får direkt påverkar deras självbild. Forskare vid Stanfords och Chicagos universitet har följt och videodokumenterat drygt 50 amerikanska barnfamiljer under fem års tid.

Man besökte först hemmet när barnen var mellan ett och tre år och undersökte om de fick beröm för var de gjort ”Vad bra du jobbat” – eller för hur de var ”Vad duktig du är”.

Fem år senare följde man upp samma familjer. Då kunde man se att de barn som fått beröm för det de gjorde hade en starkare tro på sig själva, att de kunde förändras och ta sig an svåra uppgifter. De som berömdes för hur de var hade en mer fastlåst bild av sig själva och sin förmåga.

Studien visade samtidigt att en fjärdedel av berömmet till pojkarna kommenterade det de gjorde, medan andelen för flickorna var en tiondel.

”Ställde sig upp och sjöng”

Michael Märestad tycker att det har blivit en mer positiv stämning i familjen sedan föräldrarna förändrade sättet de uppmuntrar barnen.

Han berättar också hur imponerad han är över dottern Elviras självförtroende.

– På Lucia fick barnen sjunga själva, om de ville. Då tänkte jag ”Evira kommer aldrig göra det”. Men det gjorde hon. Hon ställde sig och sjöng och tände ett ljus alldeles själv inför alla föräldrar, syskon och morföräldrar, berättar Michael.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.