Galler på ett sis-hem och polis i närbild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Hanna Paradis vad den nya larmkedjan innebär. Foto: SVT

Polisen ändrar arbetssätt för att motverka Sis-rymningar: ”Gör oss snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen meddelar på torsdagen att man sjösätter en ny enhetlig nationell larmkedja som ska göra att polisen snabbare ska få larm vid rymningar eller fritagningar från Sis- och HVB-hem.

– Den här rutinen ska göra att vi blir snabbare i att agera när någon avviker, berättar Hanna Paradis, kommenderingschef i den nationella särskilda händelsen Frigg.

Under det senaste året har kriminella nätverk rekryterat barn och unga placerade på HVB- och Sis-hem för att utföra våldsbrott. SVT Nyheter har tidigare gått igenom en rad fall från de senaste åren som visar hur unga placerade på HVB-hem går gängens ärenden.

– Vi har sett ett tydligt modus i att de som anstiftar grovt våld ofta använder sig av ungdomar som är placerade på Sis- och HVB-hem som utförare. Vi ser också att många ungdomar riskerar att bli offer i de konflikter som finns, säger Hanna Paradis.

Polisen uppger att det vid ungefär var fjärde skjutning där någon dödats eller skadats finns misstänkta under 18 år.

Direktlina till polisen

Nu tar man fram en ny larmkedja tillsammans med Statens institutionsstyrelse, Sis, och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Hanna Paradis förklarar att detta innebär att det finns en tydlig instruktion för hur de Sis- och HVB-hem som har en person som avviker ska bedöma vad de tror att den här personen kan utsättas för eller vara en del av att utföra.

– Utifrån det så har de en direktlina in till Polismyndigheten och kan larma oss direkt.

Vad är det som inte har fungerat tidigare?

– Jag skulle säga att vi har ett bra samarbete med Sis- och HVB-hemmen, men eftersom vi vet att problematiken rör sig väldigt snabbt från det att en ungdom avviker tills dess att den riskerar att antingen bli utsatt för våldsbrott eller själv begå ett, så är ju snabbheten i kontakten mellan Sis, HVB och polisen avgörande för att bli ännu mer proaktiv och kunna förhindra att de utför eller utsätts för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.