Kartläggning: Unga rymmer från HVB-hem – och rekryteras av gäng

Uppdaterad
Publicerad

16-åringen försökte mörda sin vän, 14-åringen sköt automateld genom en lägenhetsdörr, 15-åringen greps med ett vapen från Regeringskansliet. Pojkarna har en sak gemensamt: De var alla på rymmen från HVB-hem när de misstänks ha begått allvarliga brott.

Rubrikerna har varit många de senaste åren. Unga pojkar placerade på ungdomshem rymmer och begår grova brott. Ofta på uppdrag av kriminella gäng.

Efter julhelgen greps två pojkar, 14 och 15 år gamla, misstänkta för att ha skjutit över 25 skott genom en lägenhetsdörr i Stockholm. Båda var på rymmen från HVB-hem när de blev en del av den pågående våldsvågen i huvudstaden. Och nu misstänks en 15-årig pojke, som enligt uppgift avvikit från ett HVB-hem, för att ha skjutit ihjäl en jämnårig pojke på en restaurang i Skogås.

SVT Nyheter granskar

Fallen är inte unika. SVT Nyheter har gått igenom en rad fall från de senaste åren som ger en inblick i hur unga pojkar placerade på HVB-hem går gängens ärenden.

– Det är en stenhård miljö där man bara duger om man levererar. Misslyckas man med sitt uppdrag är man borta. Man triggar varandra att göra värre och värre dåd för att bevisa sig, säger Therese Skoglund Shekarabi, kommunpolis på Järvafältet i Stockholm.

Tillsynsmyndigheten Ivo konstaterar att unga med kriminellt beteende har ökat på landets HVB-hem. Det medför ökad risk för hot- och våldssituationer, rymningar och återfall i kriminalitet.

Pojke rekryterades för att döda

Ett omskrivet fall från 2020 handlar om en då 16-årig pojke som rymde från ett HVB-hem i Dalarna – och som bara dagar senare försökte skjuta en man till döds vid en busshållplats i Järfälla.

Eftersom polisen kunnat läsa de kriminella nätverkens hemliga meddelanden i kommunikationstjänsten Encrochat blev det tydligt hur pojken rekryterats för att döda.

“Din vän har format en riktig soldat som ser ut som en jättesnäll liten unge”, skriver en ledare i nätverket.

16-åringen, som hade ett narkotikamissbruk och umgicks i kriminella miljöer, blev en enkel värvning. Han dömdes senare till tre års sluten ungdomsvård för mordförsöket och gängledaren bakom upplägget till 18 års fängelse för anstiftan.

Polisen: ”Det är kalkylerat”

Det var inte första gången som pojken rymt från ett HVB-hem.

SVT:s kartläggningen visar hur unga som varit under socialtjänstens radar i många år placeras på HVB-hem efter HVB-hem bara för att fortsätta att begå brott.

– Det är uttalat att man använder unga som redan är placerade eller dömda som kan fortsätta begå brott ”gratis”, utan att det blir någon ytterligare påföljd. Det är kalkylerat, säger polisen Therese Skoglund Shekarabi.

Har du tips? Hör av dig till våra granskande reportrar.

Tonåringar på rymmen från HVB – sju fall

• December 2022: Två pojkar, 14 och 15 år, var på rymmen från HVB-hem och misstänks nu för att bland annat ha skjutit med automateld mot en lägenhetsdörr i Gubbängen i Stockholm. Socialtjänsten har sedan 2019 tagit emot över 20 orosanmälningar som rör den 15-årige pojken. ”Han behöver ha all hjälp han kan få just nu”, sa pojkens mamma till SVT Nyheter. Ytterligare en 15-årig pojke har nu häktats i fallet. 

• Oktober 2022: Två tonåringar, 15 och 16 år, som rymt från HVB-hem misstänks för att ha knivrånat ett par i Alvesta. Pojkarna greps av polis. 

• April 2022: 16-åringen dömdes i höstas för mordförsök och grovt vapenbrott i Stockholm, brott som begicks när han var på rymmen från ett HVB-hem i Mellansverige. Han greps tillsammans med en annan person som han lärt känna på ett HVB-hem. 16-åringen dömdes till sluten ungdomsvård i två år och fyra månader. 

• April 2022: En 16-årig pojke rymde från ett HVB-hem i norra Sverige och tog tåget till Karlstad. Två dagar senare försökte han råna en jourbutik och fyra dagar efter rymningen knivhögg han en jämnårig bekant. I höstas dömdes 16-åringen till sluten ungdomsvård för mordförsök och rånförsök.  

• April 2021: En 16-årig pojke placerades på HVB-hem efter att ha dömts för rån och grov stöld. Efter några veckor försvann han från hemmet och rånade samma dag en butik i Malmö. Senare dömdes han till sex månaders ungdomsövervakning. 

• Maj 2020: Det kriminella nätverket rekryterade en 16-årig pojke som var på rymmen från ett HVB-hem i Dalarna. Han fick i uppdrag att mörda en man i 20-årsåldern som sköts med flera skott vid en busshållplats i Järfälla. Måltavlan överlevde och 16-åringen dömdes till tre års sluten ungdomsvård för försök till mord och grovt vapenbrott. Året innan rymde pojken från ett HVB-hem i Uppsala och greps i Sundsvall med ett vapen från Regeringskansliet.

• Mars 2020: En 16-årig pojke dömdes för ett förnedringsrån i Stockholm och placerades på ett HVB-hem i Värmland. Pojken rymde från hemmet och begick ett nytt rån i Åkersberga. Han placerades på ett nytt HVB-hem men rymde igen och placerades i stället på ett familjehem. 

Fakta: Om HVB-hem

Hem för vård eller boende, eller HVB-hem som det kallas i vardagligt tal, är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran. 

Målgruppen kan bland annat vara barn, unga, vuxna eller familjer med missbruks- eller beroendeproblematik eller barn och unga med normbrytande beteende. 

Innehållet i verksamheten ska anpassas efter den enskildes individuella behov och förutsättningar.  

Den som bor på HVB-hem har rätt till att ha sina personliga saker i fred och personal har inte rätt att exempelvis gå in på någons rum om man misstänker att det kan finnas narkotika eller vapen där. De har heller inte befogenheter att beslagta en ungdoms mobiltelefon eller dator. 

Vården kan ske frivilligt eller under tvångsvård i form av ett omhändertagande enligt LVU, lagen om vård av unga.  

Vistelsen på ett HVB-hem sker under begränsad tid. Verksamheten bedrivs enligt 7 kap. 1 § 1 socialtjänstlagen (SoL). 

Totalt finns 705 HVB-hem i Sverige, varav 62 tar emot “personer med kriminalitet”. De 62 boendena har totalt 1 330 platser. 

Källa: IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet