Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han behöver all hjälp han kan få just nu” – SVT har träffat mamman till den 15-årige pojke som greps för en skottlossning i Gubbängen där ett tjugotal skott avlossades mot en lägenhetsdörr.

Mamman om häktade sonen: ”Han behöver all hjälp han kan få”

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-årige pojken var på rymmen från ett HVB-hem när han greps av polisen – nu sitter han häktad, misstänkt för mordförsök.

Sedan 2019 har socialtjänsten tagit emot mer än 20 orosanmälningar som rör pojken.

– Han behöver ha all hjälp han kan få just nu, säger 15-åringens mamma till SVT Nyheter.

Se hela intervjun med 15-åringens mamma i klippet ovan.

Strax före midnatt den 28 december avlossades ett tjugotal skott mot en lägenhetsdörr i Gubbängen, där en äldre man låg och sov. Kort därpå grep polisen två pojkar i närheten av brottsplatsen, 14 och 15 år gamla. De var på rymmen från HVB-hem.

En vecka senare träffar vi 15-åringens mamma i hennes hem.

Om HVB-hem

Hem för vård eller boende, eller HVB-hem som det kallas i vardagligt tal, är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran. 

Målgruppen kan bland annat vara barn, unga, vuxna eller familjer med missbruks- eller beroendeproblematik eller barn och unga med normbrytande beteende. 

Innehållet i verksamheten ska anpassas efter den enskildes individuella behov och förutsättningar.  

Den som bor på HVB-hem har rätt till att ha sina personliga saker i fred och personal har inte rätt att exempelvis gå in på någons rum om man misstänker att det kan finnas narkotika eller vapen där. De har heller inte befogenheter att beslagta en ungdoms mobiltelefon eller dator. 

Vården kan ske frivilligt eller under tvångsvård i form av ett omhändertagande enligt LVU, lagen om vård av unga.  

Vistelsen på ett HVB-hem sker under begränsad tid. Verksamheten bedrivs enligt 7 kap. 1 § 1 socialtjänstlagen (SoL). 

Totalt finns 705 HVB-hem i Sverige, varav 62 tar emot “personer med kriminalitet”. De 62 boendena har totalt 1 330 platser. 

Källa: IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.