• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Varorona kan se attraktiva ut i braskande annonser på Facebook men när det dimper ner en väsentligt enklare version i brevlådan kan ärendet hamna i en juridisk gråzon, förklarar Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter. Foto: Privat / SVT

Polisen om nätbedrägerierna med miniatyrvaror: ”En gråzon”

Publicerad

Paket som inte innehåller det köparen hade förväntat sig är en juridisk gråzon. Det kan handla om annonsbedrägeri men också om vilseledande marknadsföring, enligt polisen.

– Är erbjudandet för bra för att vara sant så är det oftast det, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Under hela 2020 polisanmäldes 21 100 annonsbedrägerier i Sverige. Det är en ökning med 17 procent jämfört med 2019 då 18 844 anmälningar gjordes. Men vad som anses vara ett brott i juridisk mening är inte helt självklart, enligt polisen.

– Det är lite av en gråzon, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

– Som alltid när det gäller bedrägerier försöker man spåra vart pengarna har gått. För att det ska vara ett bedrägeri i brottsbalkens mening måste det vara vilseledande, brottsoffret ska ha lidit skada och brottsutövaren ha haft en vinning. Att brottsoffren i det här fallet har lidit ekonomisk skada vet man eftersom det har dragits pengar.

Men att kunderna i flertalet av fallen faktiskt har fått en vara men inte den de hade förväntat sig försvårar bedömningen av vilken lag som ska tillämpas.

– Har du inte fått en vara är det ett bedrägeri. Har du fått en vara, även om det inte är den du beställt, kan det i stället vara vilseledande marknadsföring och då är det en fråga för Konsumentverket, säger Lotta Mauritzson.

Pris kan avgöra

I fallet med det aktuella nätföretaget som har skickat miniatyrer eller varianter av det som har beställts kan även summan spela in.

– Priset kan vara avgörande för vad man kan förvänta sig. I de anmälningar vi ser verkar det handla om några hundra kronor, 300-400 kronor. Då kanske man inte kan förvänta sig ett löpband, säger Lotta Mauritzson.

Däremot kan marknadsföringen vara vilseledande, om företaget inte har uppgett att löpbandet är en miniatyr.

”För bra för att vara sant”

Enligt Lotta Mauritzson är det viktigt att alltid kolla upp företag innan ett köp.

– Generellt ska man kolla upp företaget man handlar från om det är nytt. Och är erbjudandet för bra för att vara sant så är det oftast det.

SVT Nyheter har försökt komma i kontakt med företaget men inte lyckats.

Tänk på det här när du e-handlar

Kolla upp företaget

Om företaget är nytt bör man göra en sökning på företagets namn. Det finns oftast recensioner från folk som inte har fått varor eller har blivit lurade.

Priset

Är erbjudandet för bra för att vara sant är det oftast det. Är priset orimligt lågt är det troligtvis något som inte stämmer.

Kolla upp kontaktuppgifter

Titta efter företagets kontaktuppgifter innan du beställer något. Ta reda på var du kan vända dig om något händer med leveransen. Har företaget exempelvis en hotmailadress kan det vara läge att var extra försiktig.

Om du drabbas

Om du har handlat på kreditkort kan du vända dig till din bank och göra en kortreklamation. Enligt konsumentkreditlagen kan du ställa samma krav på din kreditgivare som det företag du har köpt ifrån.

Har du däremot betalat med ett vanligt kontokort kan det vara svårare, men enligt Konsumentverket kan det ändå vara värt att pröva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.