Polisen behöver en bättre kapacitet för att hantera internetrelaterade övergrepp, enligt riksrevisionen. Foto: Erik Nylander/TT

Polisen ineffektiv i arbetet mot internetrelaterade övergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna som ska utreda internetrelaterade sexualbrott mot barn är för få, har för dåligt it-stöd och behöver mer utbildning. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning.

Det behövs en generell kunskapshöjning inom hela Polismyndigheten för att motverka och förebygga internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.

Det menar Riksrevisionen som i en ny granskning har tittat på hur effektiva polis och åklagare är i hanteringen av brotten.

Granska bilder

Granskningen visar bland annat att de poliser som ska utreda sexualbrotten behöver bättre it-stöd.

Man skulle i högre utsträckning kunna använda sig av program som granskar bilder av sexuella övergrepp mot barn – i stället för att låta enskilda poliser gå igenom dem manuellt, menar Riksrevisionen.

– Att låta en dator gå igenom sådant material  går mycket snabbare. Dessutom har en dator inga känslor så det blir inte lika jobbigt, säger Jenny Lee, utredare på Riksrevisionen.

Säkra bevis

Granskningen visar också att det behövs ett utbildningslyft för att effektivisera arbetet. Polisen behöver bland annat bli bättre på att säkra digitala bevis från de internetplattformar där övergreppen sker.

– Snapshat är en app som ofta nämns. Det är inte ett svenskt företag och där måste polisen ha metoder för att få företagen att lämna ut den historik som finns.

– Det är ofta ganska tidskritiskt och då är det är viktigt att polisen vet: 'när måste jag göra det här och hur ska jag göra det', säger Jenny Lee.

Förebyggande arbete

Riksrevisionen slår också ner på polisens förebyggande arbete. Många av de sexuella övergrepp mot barn som sker över internet förblir ouptäckta. Polisen hinner helt enkelt inte arbeta uppsökande och förebyggande i önskvärd takt. Det saknas bland annat personal.

– Antalet anmälda brott ökar hela tiden. Vi skulle verkligen vilja se att Polismyndigheten fokuserar på det brottsförebyggande arbetet, säger Jenny Lee.

Granskningen visar också att bara en fjärdedel av alla anmälda internetrelaterade sexullea övergrepp mot barn utreds av de specialiserade grupper inom polisen som, enligt myndighetens egna riktlinjer, ska utreda dem.

Polisen välkomnar rapporten

Polismyndigheten välkomnar rapporten och stämmer själva in i delar av kritiken.

– Det finns en bra kompetens inom polismyndigheten, men den behöver bli bättre. Inflödet av den här brottsligheten är så stor så det är svårt att anställa sig ur det. Vi behöver ett bättre it-stöd och mer utbildning, säger Björn Sellström vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Man påpekar samtidigt att flera av Riksrevisionens föreslagna förbättringsåtgärder redan håller på att implementeras.

– Mycket av det de föreslår har vi redan påbörjat, säger Björn Sellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.