Under midsommarhelgen mångdubblas trafiken på flera vägar runt om i Sverige när människor åker för att fira i stugan på Öland eller ute i skärgården. Därmed ökar risken för olyckor och trafikkaos – varje år dör i snitt sju personer – men polisen tvingas på de flesta håll jobba på med samma resurser som vanligt.
”Är inte tillräckligt många”
I Kalmar län har man varje år en stor midsommarkommendering som sträcker sig från torsdagen till söndagen. Det innebär att alla tillgängliga trafikpoliser jobbar med trafiken kring Öland, men enligt Per-Erik Gamberg som är trafikpolis i Kalmar län så blir det ändå tufft.
– De få trafikpoliser som finns kvar och som inte har semester kommer att jobba med trafiken, totalt är vi väl ett tiotal. Jag blir frustrerad som trafikpolis eftersom vi inte är tillräckligt många, säger han.
– Det är ju meningen att alla poliser som jobbar i yttre verksamhet ska jobba med trafik i den mån de hinner med. Men de far ju på annat.
Inga extra resurser
I Stockholm lägger man inga extra resurser på trafiken i midsommar. Däremot riktar man alla befintliga trafikresurser på ut- och infartstrafiken där man vet att trycket blir hårt.
– Trafiken som brukar bli tuffast är på Roslagsvägen på E18 mot Norrtälje, Nynäsvägen mot södra skärgården och vägen västerut mot Dalarna, säger Kjell Lindgren som är presstalesman på polisen i Stockholm.
Enligt Kjell Lindgren kommer polisen att göra alkoholkontroller – men bara i mån av tid.
– Alla på polisen vet att på storhelgerna dricks det för mycket och människor sätter sig i både bilar och båtar.
Är resurserna tillräckliga?
– Det kan bli ett väldigt farande hit och dit. Hur det kommer gå vet vi inte, facit kommer väl på måndag, säger Per-Erik Gamberg.