– Oj, oj, oj...vad ska jag säga. Det är naturligtvis djupt olyckligt att de här uppgifterna kommit ut den här vägen. Jag beklagar det verkligen, säger polismannen som råkat skriva fel telefonnummer till Computer Sweden.
Efter att poliserna skrivit in fel telefonnummer i appen har uppgifter kommit på villovägar och hamnat hos en privatperson.
– Jag har fått polisiär spaningsinformation, bilder och personuppgifter på personer som polisen spanar på och även utdrag ur brottsregistret på de här personerna, säger Jan Svärdhagen, som är utvecklingsledare inom it och lärande vid Högskolan Dalarna till Computer Sweden.
Fick hänga med på spaningsuppdrag
Det var när spaningsledaren skrev in polisernas telefonnummer i appen som det blev fel. Istället råkade Jan Svärdhagen hamna på listan och under en veckas tid har han fått ta del av allt från bilder på personer i utdrag från brottsregistret, till att hänga med i löpande kommunikation mellan poliserna när de varit ute på spaningsuppdrag.
– Det är olyckligt att det har hänt, säger Stockholmspolisens talesperson Towe Hägg till SVT. Men nu har det hänt så då står vi här och vi har varit i kontakt med de berörda personerna och med flertalet chefer i länet. Självklart ska man inte använda ett sådant här program för att skicka sekretessbelagda uppgifter, och det får den här händelsen stå som påminnelse om nu.
Mer info och skärmdumpar från polisernas Whatsapp-kommunikation finns i Computer Swedens bevakning i ämnet.