Polisen måste bli noggrannare för att kunna klara upp fler ouppklarade mordfall i framtiden, det säger kriminologiprofessor Leif GW Persson, som gått igenom alla olösta mord i Sverige.
Men tyvärr slängs det hej vilt och många av våra största mordutredningar har man kastat avgörande teknisk bevisning, bland annat vid mordet på Catrine Da Costa, 1984, säger Persson till Rapport.
Leif GW Persson har med kriminologen Mkael Rying gått igenom alla olösta dödsfall mellan 1985 och 2010 där man misstänker mord och kommit fram till 20 åtgärder för att inte sådana misstag ska ske igen. Bland annat så utveckla rutiner för vad som ska tas i beslag vid en mordutredning och hur man ska förvara fynden.
-Jag är förvånad äver att det slarvats så mycket.
Bland annat berättar Leif GW Persson om tre liknande kvinnomord med dna-spår, men polisen hade slängt bevisen för att de luktade illa. I ett annat fall, tvättade en husmoderlig polis mordoffrets kläder som låg i bevisförvaringen.
De fallen kommer förmodligen aldrig att lösas.
-Det är biologiska material och måste hanteras och förvaras på ett speciellt sätt, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson till Rapport.
Hundratal fall möjliga att utreda
Det finns 430 fall av dödligt våld, som är ouppklarade. Av dem anser GW Persson att ett hundratal är möjliga att utreda.
-Ett tjugofemtal av dem, finns det stora möjligheter att lösa.
Två fall som man jobbar intensivt med är dubbelmordet i Linköping och mordet vid Svartlings ridskola i Stockholm 1996.
-De här förslagen bygger på brister och framgångsfaktorer om vi tar till vara på förslagen och sprider det i hela organisationen, så finns det förutsättningar för oss inom polisen att bli bättre, säger rikspolischef Bengt Svenson, till Rapport.