Peter Källman, kriminalinspektör vid miljöbrottsenheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Peter Källman, kriminalinspektör vid miljöbrottsenheten, om utredningen. Foto: SVT

Polisen: Svar kring Northvolt först efter sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Polisens utredning om dödsfallen bland anställda på Northvolt pågår för fullt – men än kan ingen koppling till arbetsplatsen dras.

Samtidigt har polisen bett om extra kemiska analyser av dödsfallen från Rättsmedicinalverket, men där kan svar inte väntas komma innan sommarens slut enligt Peter Källman, kriminalinspektör vid miljöbrottsenheten.

Ingången i utredningen är som den varit från början, tre personer har av oförklarliga skäl dött efter sina arbetspass på Northvolt. Än har man inte kunnat göra någon koppling till arbetsplatsen – men vissa observationer har gjorts gällande att personerna kan ha rört sig på samma områden. Dessa observationer har ännu inte analyserats enligt Peter Källman och ska handla om ett väldigt begränsat område.

Samtidigt har SVT tagit del av mejl som skickats från en forskare till polisen och Northvolt med larm om tänkbara farliga ämnen som de avlidna skulle ha kunnat exponerats för.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

– Vi tittar på tips och vi bollar dessa med Rättsmedicinalverket hela tiden, säger Peter Källman

Sistnämnde har även nyligen genomfört den sista rutinmässiga obduktionen på den tredje personen, och likt de två tidigare kan ingen förklarlig dödsorsak fastställas. Därför har polisen bett om utökade kemiska analyser för att leta specifikt efter kemikalier som används på fabriken, vilket tidningen Arbetet var först med att rapportera.

Men något svar från analyserna är förmodligen inte att vänta innan sommarens slut, enligt Källman.

Hör Peter Källman i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet