Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Nationellt it-brottscentrum. Foto: TT/Polismyndigheten

Polisen har svårt att komma åt sexköpare på nätet: ”De gömmer sig bakom en IP-adress”

Publicerad

Polisen står inför stora utmaningar när det kommer till att ta fast sexköpare på nätet. Digitala anonymitetstjänster och att teleoperatörer inte sparar information om användare är sådant som gör det svårare att identifiera förövare.

– De digitala spåren hinner ofta kallna innan vi kan koppla någon till ett brott, säger Jan Olsson vid Nationellt it-brottscentrum.

Inom polisen är brottslighet med tung it-koppling högt prioriterad, samtidigt står poliskåren inför stora utmaningar när det gäller att få fast sexköpare online, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Nationellt it-brottscentrum.

– Det finns tekniska aspekter, som att förövare använder sig av anonymitetstjänster för att dölja sin identitet, och det finns också en tidsaspekt. Ju snabbare vi kan få fram information, desto bättre. Annars finns det en risk att de digitala spåren kallnar, säger Jan Olsson.

”Måste rucka på våra principer”

Ett annat problem är att flera teleoperatörer inte lagrar information, som till exempel IP-adress, om sina användare. Operatörerna menar att det är en integritetsfråga, men Jan Olsson är kritisk.

– Om vi har IP-adressen kan vi inte sällan få veta vilken dator som har använts, vilket självklart är värdefull bevisning. Integritetsfrågan är viktig men om den ställs mot polisens möjlighet att utreda grova brott, som sexuella övergrepp mot barn, kanske vi borde rucka på våra principer?

Polisen är närvarande på de plattformar där sexhandeln pågår, men det är omöjligt att övervaka allt. Enligt Jan Olsson är ett nära samarbete mellan aktörer därför mycket viktigt.

Alla lämnar digitala spår

– Om vi vet att en person har haft kontakt med en misstänkt sexköpare på till exempel Facebook så kontaktar vi forumets administratörer och begär ut loggar från det klockslag då vi vet att konversationen har pågått. Inte sällan kontaktar också administratörer oss om de har sett något misstänkt.

Det finns också mycket som du som utsatt kan göra.

– Kontakta någon du har förtroende för och polisanmäl så snart du orkar. Bevistekniskt gäller att ta skärmdumpar av konversationen, skriv ner vad som händer och när, spara all mejltrafik. Det är suverän bevisning.

Köper du sex och vill sluta? Hit kan du vända dig:

Att ge någon ersättning för sex är detsamma som att betala för sex, vilket är olagligt. Ersättning kan till exempel vara pengar, kläder, smycken, alkohol, cigaretter eller droger, sovplats, jobb och så vidare. Du kan få stöd och hjälp om du har köpt sex och mår dåligt över det.

KAST (Köpare av sexuella tjänster) är till för dig som köper sex, eller som har funderingar kring sexköp. De erbjuder både råd och stöd till dig och dina anhöriga. Kontakten med mottagningarna kan ske anonymt.

Stockholm: 020–220 440

Göteborg: 031-367 91 95

Malmö: 020-35 40 40

Webbplats: KAST

Kompetenscentrum Sexuella Tjänster (KST) i Malmö vänder sig till dig som säljer, köper, byter eller konsumerar sexuella tjänster på olika sätt. De erbjuder samtal via mail, chatt, telefon och personliga möten, praktisk hjälp samt stöd i kontakten med andra resurser i samhället.

Telefon: 020-35 40 40

Mailadress: kst@malmo.se

Webbplats: KST

PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet. Om du känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa, kan du ringa dem.

Telefon: 020-66 77 88

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.