• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gabriella Kärnekull, initiativtagare till metoo-uppropet #Intedinhora. Foto: TT

Gabriella från Inte din hora: ”Vi måste nå ut till framtida sexköpare”

Publicerad

Gabriella Kärnekull Wolfe, initiativtagare till metoo-uppropet #Intedinhora, började sälja sex via sociala medier som 15-åring. Att prostitutionen har flyttat från gatan till nätet gör det svårt för de som vill sluta, anser hon.

– Man är ständigt uppkopplad och blir kontaktad av köpare hela tiden, det är nästan omöjligt att värja sig, säger hon.

Från att Gabriella Kärnekull Wolfe var 15 till att hon var 19 år sålde hon sex via sociala medier. I samband med metoo startade hon organisationen Inte din hora för personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering. I dag är hon en av de starkare rösterna i debatten om prostitution.

– Vi är ständigt uppkopplade, vilket innebär att en person som säljer sex aldrig får en paus, man blir kontaktad av sexköpare hela tiden, även när man försöker ta sig ur prostitutionen. Köpare kan ha ens privata Facebook-konto och vet vad man heter på Instagram och Snapchat. Man kan ju blocka folk, men om det är hundratals är det svårt, säger Gabriella Kärnekull Wolfe.

Barn och unga särskilt utsatta på nätet

På sociala medier är också barn och unga särskilt sårbara, bland annat för att de är aktiva på de plattformarna, det är också stor skillnad mellan att sälja sex som vuxen och som barn, säger Gabriella Kärnekull Wolfe.

– När köparen och den som säljer är vuxna är det mer av en köp- och säljrelation, de köper sex och sen går man hem. Relationen mellan en vuxen köpare och en minderårig säljare blir mer av en kompisrelation. Mina köpare pratade med mig från morgon till kväll, de frågade hur jag mådde, hur det gick i skolan, om jag hade en pojkvän. De nästlar sig in i ens liv och man tror att de bryr sig. Man kan vara mer mottaglig för det när man är ung och sårbar och har ett självskadebeteende som jag hade.

Blir normaliserad

Enligt Gabriella Kärnekull Wolfe blir prostitutionen allt mer normaliserad, trots att det är olagligt.

– Det är inte konstigt att det normaliseras när den allmänna bilden är att det är ok för män att ta för sig av kvinnors kroppar. Redan i skolan tafsar killar på tjejer i skolkorridorerna och kompisarna skrattar bort det. Ser man kvinnor som verktyg för för sin sexualitet är det inte långt bort att betala för det. Därför är det viktigt att vi når ut till de som kan vara framtida sexköpare.

Hur gör man det?

– Vi måste jobba förebyggande och prata om sexuella handlingar mot betalning, till exempel i skolan. Föräldrar bör prata med sina barn om vad de gör på sociala medier och sociala medier-plattformarna bör ta ett större ansvar och informera och moderera, likväl som att polisen måste förbättra sina kunskaper.

Misstänker du att någon du känner säljer sex? Hit kan du vända dig:

Föreningen Storasyster

E-post: jour@foreningenstorasyster.se 

Webbplats: Storasyster

Föreningen Storasyster ger råd och stöd till dig som har utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De ger även stöd om du är anhörig till någon som blivit utsatt. Med Föreningen Storasyster kan du kan mejla och chatta. Du kan även få en chattsyster eller chattbror.

Kompetenscentrum sexuella tjänster (KST)

Telefon: 020-35 40 40

E-post: kst@malmo.se

KST finns i Malmö och är till för dig och anhöriga till de som säljer eller köper sex via nätet eller IRL. Om du själv säljer sex eller är orolig för att någon i din närhet gör det kan du ringa, chatta eller mejla anonymt, och gratis. Du kan även få personligt stöd. Kompetenscentrum för sexuella tjänster är en del av Malmö stad.

Kvinnofridslinjen

Telefon: 020-50 50 50

Webbplats: Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en stödtelefon för dig som har utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Du kan även kontakta dem om du känner någon som har utsatts. Du får vara anonym och den som svarar har tystnadsplikt. Det kostar ingenting att ringa till Kvinnofridslinjen och samtalet syns inte på telefonräkningen.

Mikamottagningarna – Stockholm, Malmö och Göteborg

E-post: mikamottagningen@stockholm.se

Telefon: 08-508 25 501

Webbplats: Mikamottagningen

Mikamottagningen är öppen för dig som är 18 år eller äldre och har sex mot ersättning eller skadar dig med sex eller är utsatt för människohandel för sexuella ändamål. Även du som anhörig, partner eller vän som känner oro för någon kan vända dig till oss. På ett och samma ställe kan du få samtalskontakt och medicinsk rådgivning. Kontakten med oss är kostnadsfri, vi har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym. Liknande verksamhet finns även i Malmö och Göteborg där du kan få personligt stöd.

Polisen

Telefon: 114 14, eller 112 (vid pågående brott)

Webbplats: Polisen

Hit kan du vända dig om du har tips eller om du själv är utsatt för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.