En tredelad bild. En bandare, en bild på Anna-Lena Andersson, civilanställd tf gruppchef och förundersökningsledare i Göteborg, samt en genrebild på en polisavspärrning utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Maskning” har diskuterats för att få upp lönerna men den strategin stödjs inte av Anna-Lena Andersson, civilanställd tf gruppchef och förundersökningsledare i Göteborg. Foto: SVT, Pressbild, Claudio Bresciani/TT

Polisens civilutredare rasar mot lönesatsning: ”Diskriminerade”

Uppdaterad
Publicerad

Polisanställda utredare får tusentals kronor mer i löneökning än sina civilanställda kollegor. I ett brev till facken rasar civilanställda mot vad de beskriver som diskriminering. På flera håll inom polisen pratar man nu om proteståtgärder som att sakta ner arbetet.

”Vi känner oss övergivna, och undrar varför vi är kvar i myndigheten”, står det i brevet.

Bakom löneskilllnaderna mellan civilanställda och poliser ligger till stor del pengar som regeringen öronmärkt för att göra polisyrket mer attraktivt. Satsningen innebär enligt uppgifter till SVT en lönehöjning på 1 600 kronor i månaden för polisutbildade utredare – utöver den årliga lönerevisionen.

Civilanställda utredare får dock inte ta del av pengarna. Dessutom representeras gruppen av ett annat fackförbund, vilket i de vanliga löneförhandlingarna lett till ännu större skillnader.

Flera civilanställda vittnar om att fjolårets löneökning för dem landade på runt 400 kronor kronor i månaden, medan många polisanställda sammanlagt fick en bit över 2 000.

– Att diskriminera oss såhär riskerar att hota hela polismyndigheten. Vi är en tredjedel av kåren, över 10 000 människor, säger en civilutredare vid polisen i Göteborg.

Skickat protestbrev

I veckan skickades ett protestbrev riktat till facken inom Polismyndigheten som undertecknades av ”medlemmar i ST inom polisen och Seko”. Brevet har spridits inom organisationen.

– Vi vill inte skada eller göra vårt samhälle osäkrare än vad den redan är, men vi handlägger skjutningar, våldtäkter och allt däremellan så varför ska personen som sitter bredvid mig och gör samma jobb få 2400 kr mer i månaden och jag 400 kr? säger en civilanställd i Malmö.

Hotar med att maska

Att det råder intern upprorsstämning bland civilutredarna har bekräftats av flera olika källor som SVT talat med. Protestaktioner som ”slowdown” och ”maska” nämns som möjliga reaktioner från civilutredare, i hopp om att få polisledningen att lyssna.

– Många pratar om att maska, vi började redan idag, säger en källa inom grova brott.

– Vi kan inte strejka, men vi kan genomföra andra typer av åtgärder som att göra saker väldigt långsamt, säger en annan källa.

En civilanställd i norra Sverige menar att det finns ett stort internt stöd för de civilanställdas protester.

– Kan vi påverka genom att maska så kommer vi här i alla fall göra det, säger källan.

Fackförbunden får kritik

Enligt Ann Gustafsson, vice ordförande för fackförbundet ST inom polisen, driver fackförbundet frågan sedan länge.

– ST:s inställning är att arbetsgivaren redan från början borde ha äskat medel för uppvärdering av samtliga medarbetare, inkluderat civila utredare, säger hon.

Civilanställda inom Polismyndigheten

I nuläget finns det drygt 35 500 polisanställda varav 13 000 civilanställda och cirka 22 600 poliser.

Civilanställda inom polisen är personer som saknar polisutbildning men som har annan relevant utbildning inom exempelvis juridik, beteendevetenskap eller annan samhällsvetenskap. 

Civilanställda har ofta samma arbetsuppgifter som polisutbildade kollegor, som att hålla förhör, jobba med utredningsarbete, hantera bevismaterial och presentera ärenden för åklagare.

Frågan om löneskillnader mellan civilanställda och polisanställda har funnits länge. Likaså behov av fortbildning och att utjämna den ojämna könsfördelningen: 70 procent av poliserna är män och 70 procent av övriga anställda är kvinnor.

Källa: Framtid.se, polisen.se och st.org

Brevet som skickats till facket i sin helhet

Hej,

Vi skriver till er med anledning av att vi känner oss uppgivna. Vi är civilt anställda och arbetar bla som tf gruppchef, handläggare mängdbrott och multimedia inom utredning.

I veckan fick våra kollegor, som arbetar som polisiära utredare besked om sin polislönesatsning. De får ett lönelyft på 1600 kronor utöver RALS. Vi är självklart glada för deras skull, det är de värda, men vi är samtidigt mycket upprörda och besvikna på Polismyndigheten, politikerna och våra fackförbund.

Vi civila ingår aldrig i någon lönesatsning. Vi känner oss bortglömda, åsidosatta och diskriminerade. Vi förstår inte hur det är möjligt för Sveriges största myndighet att fortsätta diskriminera 1/3 av sina anställda. Var är våra chefer som står upp för oss civila? Var är våra politiker? Var är våra fackliga företrädare? Varför ser vi ingen reaktion i media? Varför pratas det inte om det här, annat än bland de civilt anställda?

Vi är en oerhört viktig resurs för hela Polismyndigheten och Sverige. Ta bort oss civila, och föreställ er hur det skulle påverka samhället och Polismyndighetens uppgift! Det skulle haverera fullständigt. Och redan nu finns det områden inom polisen som är verksamhetskritiska pga av att civila lämnar myndigheten, till andra mer välbetalda arbeten. Mot den bakgrunden är det häpnadsväckande att inte större väsen görs, för att belysa detta problem.

Vi anser att vare sig Polismyndigheten, politikerna eller fackförbunden jobbar för oss civila. Vi känner oss övergivna, och undrar varför vi är kvar i myndigheten, och varför vi är kvar som medlemmar i ett fackförbund, som inte lyckas driva en opinion för deras medlemmar om högre löner.

Tittar man i backspegeln kan man konstatera att Polisförbundet lyckats väldigt bra de senaste åren. De har synts i media och lyckats skapa opinion bland allmänheten och politikerna, för högre löner för poliser. De har synts i media och ihop med politiker mängder med gånger de senaste åren, och politikerna har bokstavligen öst hundratals miljoner kronor över poliserna till lönesatsningar.

Men var har våra fackförbund funnits? De har fullständigt lyst med sin frånvaro, bortsett från någon enstaka artikel i bla tidningen Publikt, som dessvärre inte når ut till någon större publik.

Vi känner civila som lämnat myndigheten pga de låga lönerna, samt de som är på väg att lämna, av samma anledning. Vi känner oss uppgivna och ledsna, och vill nu se krafttag för att lyfta problematiken med denna diskriminering inom Sveriges största myndighet.

Med vänliga hälsningar, medlemmar i ST inom polisen och Seko

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.