Polisen lägger ner kraftsamling – övertygade om att mord har stoppats

Uppdaterad
Publicerad

Operation Rimfrost startade efter att en 15-årig pojke skjutits ihjäl på Möllevångstorget i Malmö. Målet var att få ner antalet skjutningar och sprängningar – men dit har man inte nått. SVT:s Agenda fick följa med polisen i ett av de områden där man försöker bekämpa gängkriminaliteten.

Region mitt – Uppsala, Västmanland och Gävleborgs län – har haft flest skjutningar per invånare. Därför har området ingått i polisens nationella kraftsamling mot gängkriminalitet: ”Operation Rimfrost”.

Gottsunda i Uppsala är det mest utsatta området. Polisinsatschefen Daniel Larsson tar med SVT:s team till platsen där han arbetar.

Agenda

– Det är mer eller mindre en öppen drogscen. Det förekommer narkotikabrott och även olika typer av våldsbrott, berättar han.

”Vi satt och väntade på nästa gängmord”

Med förstärkning i form av polisanställda från andra regioner har polisen kunnat punktmarkera 110 personer som rör sig i den grovt kriminella miljön, enligt polisen i Uppsala. Tidigare var det ett akut läge, säger Daniel Larsson.

– Vi satt och väntade på nästa gängmord. Jag är övertygad om att vi, på grund av Rimfrost, har kunnat förebygga minst ett mord.

Vad bygger du det på?

– Vi har tagit vapen. Vi har varit en nagel i ögat på de kriminella, varit jobbiga, varit på dem, stoppat dem i bilar, sett till att de begår misstag. Vi har stressat dem, och stressade kriminella begår misstag.

”Det kommer ta tio års hårt arbete”

SVT får kontakt med några som rör sig i den kriminella miljön. De är kritiska till polisens arbete – och säger att personer bara blir misstänkta, och sedan släpps igen.

– Rimfrost är värdelöst, det får ni se när de är klara med sin slutrapport, säger en av dem.

Polisen har inte nått målet med att få ner antalet skjutningar och sprängningar, de ligger strax under samma nivå som tidigare. Ser man till antalet dödsskjutningar är siffrorna ännu dystrare. Under de fem månaderna före Operation Rimfrost sköts 12 personer till döds – under operationens fem månader miste 25 personer sina liv.

15 juni läggs projektet ner. Polisinsatschef Daniel Larsson är orolig att det nu kommer att bli svårt att hålla upp trycket mot kriminaliteten.

– Så som kriminaliteten är nu finns ingen ”quick-fix”. Det kommer ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här.

Se en intervju med Mats Löfving, biträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning NOA, i Agenda. Programmet sänds klockan 21.15 i SVT1 och på SVT Play.

Fakta

• Den nationella särskilda händelsen Operation Rimfrost startades i november 2019 efter en rad grova våldsdåd i Malmö.

• Operationen hade fyra mål: Att minska antalet skjutningar och sprängningar. Att reducera antalet personer som ingår i kriminella nätverk. Att öka antalet beslag av vapen och sprängmedelskomponenter. Att allmänheten skulle känna sig tryggare.

• På det första målet, att minska antalet skjutningar, ser facit ut såhär:

Juli – November 2019: 142 skjutningar 

December 2019 – April 2020: 135 skjutningar

Juli – November 2019: 12 döda i skjutningar

December 2019 – April 2020: 25 döda i skjutningar

Juli – November 2019: 131 sprängningar

December 2019 – April 2020: 105 sprängningar

• 535 personer har frihetsberövats under Operation Rimfrost

• 696 vapen och hundratals kilo sprängmedel har beslagtagits

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet