Eftersom det kan vara svårt att själv avgöra vad som är ett brott råder polisen alla att polisanmäla allt som inte känns okej. Foto: TT

Polisens råd: Anmäl alla övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Försök säga ifrån, be andra människor om hjälp och polisanmäl. Det är polisens råd till personer som utsätts för övergrepp.

– Jag tycker också att människor runt omkring ska reagera, säger Anna Lindström på polisens nationella operativa avdelning.

Hashtaggen MeToo, där kvinnor vittnar om att de utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier, har fått ett enormt genomslag runt om i världen.

Anna Lindström, verksamhetsutvecklare med nationellt ansvar för sexualbrott hos polisens nationella operativa avdelning, tycker att kampanjen är bra eftersom den får människor att tänka efter.

Kampanjen #MeToo

– Det handlar om allt från jargong, hur vi pratar och skämtar i skolan, i omklädningsrum eller på arbetsplatser. Det är en hel attitydförändring som måste till, säger hon.

Polisanmäl övergrepp

Anna Lindström tycker det är svårt att ge exakta råd hur man ska agera i alla situationer, men råder alla som utsätts för trakasserier – som exempelvis att bli tafsad på – att försöka säga ifrån till förövaren. Samtidigt förstår hon om alla inte vågar eller kan.

– Det kanske inte är så lätt om man är 14 år. Sker övergreppen i skolan så är det viktigt att prata med en lärare och berätta för sina föräldrar så att man får hjälp. Är man ung och utsatt ska man alltid uppmärksamma en vuxen.

Eftersom det kan vara svårt att själv avgöra vad som är ett brott råder hon alla att polisanmäla allt som inte känns okej.

– Sedan får polisen ta ställning till om det är ett brott. Det kan vara svårt att själv veta var gränsen går.

Andra bör ingripa

Finns det andra människor i närheten när övergreppen begås är det bra att be dem om hjälp. De kan hjälpa till att säga ifrån och fungera som vittnen i polisutredningen.

Om det går kan du försöka ta en bild av förövaren, det kan underlätta identifieringen om det rör sig om en okänd person. Blir du utsatt för ofredanden via nätet, till exempel genom att få en dick pic (penisbild) skickad till dig, bör du spara allt material och lämna över det till polisen.

Anna Lindström tycker att människor runt omkring aktivt ska reagera om man ser någon utsättas för övergrepp.

– Jag har svårt att se andra människor inte ser vad som pågår. Samhället i stort måste börja reagera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet