– Däremot finns det en försvarlighetsmedömning där det kan vara ok att sprida den här typen av uppgifter, säger hon. Foto: SVT

Experten om #metoo: ”Kan vara ett brott att hänga ut en person”

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen #metoo, där kvinnor vittnar om att de utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier, har lett till att flera gått ut med namn på sina förövare. I morgonstudion pratar Ängla Eklund, ordförande Institutet för juridik och internet, om hur uthängningar kan leda till att man gör sig skyldig till förtal – även om de är sanna.

– Det kan vara ett brott att hänga ut en person som brottslig eller klandervärd, förklarar Eklund.

Även om uppgifterna är sanna så kan det röra sig om förtal, enligt lagen. Även de som sprider vidare uppgiferna kan göra sig skyldig till detta. Då kan man staffas med böter eller fängelse i värsta fall.

Kampanjen #MeToo

– Däremot finns det en försvarlighetsbedömning där det kan vara okej att sprida den här typen av uppgifter, säger hon.

”Hoppas fler anmäler”

Kriminologen Nina Rung säger i Morgonstudion att dessa typer av uthängningar uppstår när människor förlorat tilliten för polisen och rättsväsendet.

– Extremt få blir dömda för den här typen av brott och det innebär en enorm frustration hos kvinnor som utsätts, för att tystnaden är förövarens bästa vän så det är förövarna man skyddar.

Hon hoppas ändå att människor väljer att anmäla om de utsätts för övergrepp.

– Förhoppningen är att fler kvinnor kan lägga undan skammen och lägga den där den hör hemma: Hos förövaren. För sin traumabearbetning men också för att våga anmäla. När man har pratat mycket om sexuella övergrepp förut så har anmälningarna ökat. Och det hoppas jag att det kan göra även här, säger Rung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet